Otrzymałem list z sądu o odrzuceniu spadku

• Autor wątku Autor wątku ZawaDi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZawaDi

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Dzień dobry,
Niedawno otrzymałem list wraz z moją siostrą w którym jest zawiadomienie o odrzuceniu spadku przez mojego ojca oraz jego brata, czy my również musimy coś wykonać ? Dodam że nie mamy ani nie znaliśmy z siostrą osobiście osoby która zmarła przez co nie wiem co dalej robić, będąc u notariusza, stwierdził on że nic nie może zrobić bo nie wie co my chcemy zrobić na co ja mu odpowiadam że ja sam nie wiem co z tym zrobić, na pewno nie przejmować długi które on pozostawił bo tylko to zostało prawdopodobnie. Dodam jeszcze że dzieci od strony brata mojego ojca nie otrzymały takiego listu.
w załączniku (https://tinyurl.com/4ytvmt3v) zdjęcie tego oto zawiadomienia.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Jeśli wasz ojciec odrzucił spadek, a wy nie chcecie tego spadku przyjąć, to również musicie go odrzucić. Inaczej dziedziczycie z dobrodziejstwem inwentarza, czyli ewentualne długi do wysokości wartości spadku. Waszych kuzynów - dzieci brata ojca - również to dotyczy.

Czyli musimy w taki sam sposób zrobić odrzucenie spadku jak ojciec razem z bratem? Ta sama procedura nas czeka? To dlaczego będąc u notariusza otrzymuje odpowiedź że muszę iść do radcy prawnego bo notariusz nie wie co chcemy skoro my nie chcemy tak czy siak tego spadku?

Powrót