Otrzymałem towar inny od zamówionego

• Autor wątku Autor wątku niewiem97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niewiem97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, kupiłem od sklepu SFERIS na allegro kartę graficzną. Sklep przysłał mi inna kartę od zamówionej. Kupiłem tą
MSI GeForce GTX 960 2048MB DDR5/128bit DVI/HDMI/DP PCI-E (1216/7010) (wer. OC - Gaming) - GTX 960 Gaming 2G LE - Sferis
a dostałem tą MSI GeForce GTX960 2048MB DDR5/128b D/H/DP PCI-E T OC - GTX 960 2GD5 - Sferis

Okazało się, że chcą mi zwrócić pieniądze bo tamta aukcja była pomyłką, a 'tego towaru już nie mają', co jest kłamstwem, bo ta karta jest do kupienia na allegro i na ich oficjalnej stronie. Co zrobić, żeby wysłali mi kartę która zakupiłem, jest do tego jakaś podstawa prawna? Z góry dziękuje.

Reklamacja na niezgodność z umową, ze wskazaniem linku do innej aukcji, jako możliwości wymiany. Wymiana na koszt sprzedającego.

Oni maja czas na realizacje 14 dni (licząc weekendy?) od przyjęcia przesyłki? Co zrobić jak nie wysłali przez te 14 dni prawidłowej karty graficznej?

Jeszcze jedno, zrobiłem tak jak chcieli i wysłałem im tę kartę i wypełniłem jakieś przez nich podane rzeczy, na których wyraźnie zaznaczyłem, że chce, żeby wysłali mi kartę, a oni odpisali, że zgłoszenie zostało rozpatrzone i żebym podał nr konta.

Ostatnia edycja:
Sklep powinien się ustosunować do reklamacji w ciągu 14 dni kalendarzowych. Jeżeli nastąpiło to później, masz prawo żądać spełnienia swoich oczekiwań. Jeżeli nadal mają aukcję na te właściwe karty, to żądaj wysłania do Ciebie w ramach reklamacji, ale bez żadnych dodatkowych opłat. Za odesłanie do nich też się Tobie należy zwrot pieniędzy, ale nie wskazuj na razie konta, bo Ci oddadzą też za kartę i niewiele później zrobisz.
Włącz w sprawę rzecznika konsumentów, zazwyczaj jego argumenty pomagają zakończyć spór pomyślnie dla klienta.

Ostatnia edycja:
Odpisali mi tak:

Witam, wystąpił błąd w opisie. Opis produktu dotyczył prawidłowej karty niemniej jednak blednę zostało zamieszczone zdjęcie, które oczywiście sugeruje ale nie jest jedynym oznaczeniem sprzedawanego produktu. Proszę o podanie nr konta i danych do przelewu - Pana zgłoszenie zostało rozpatrzone jako zwrot zapłaconej ceny.

MSI GeForce GTX960 2048MB DDR5 2GB OC + Batman (5445830551) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. te kartę kupiłem

MSI GeForce GTX960 2048MB DDR5 2GB OC + Batman (5508020069) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. te dostałem

http://allegro.pl/msi-geforce-gtx-960-2gb-ddr5128bit-hdmi-batman-ak-i5508759593.html A te powinienem dostac

Co im odpisać?

Nie oczekuj, że ktoś za Ciebie zredaguje pismo. Wytyczne masz wyżej. Jeżeli nie potrafisz, zwróć się do rzecznika konsumentów.

No okej, ale mam szanse dostac te karte graficzna, ktora powinienem dostac? Bo opisy sa inne, zobacz na aukcje...

masz prawo do karty którą zamówiłeś bądź lepszej, tak stanowi prawo, jesli nie maja tamtej to musza dac ci lepsza

patryk1634 jakaś podstawa prawna o tym, że jak nie maja muszą dać lepszą?

Przeczytałem i dalej nie widzę tam nic o tym, że musi być lepsza

Powrót