Otrzymane odstępinie od umowy - indywidualne zamówienie

• Autor wątku Autor wątku krystian57
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystian57

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Jestem sprzedającym, klient zamówił w część samochodową na indywidualne zamówienie, podał rocznik oraz model auta oraz opisał dokonane zmiany w samochodzie tak aby część pasowała do jego auta. Jest to bardzo specyficzny produkt, który z powodu zmian jakie zażyczył sobie klient nie nadaje się do dalszej odsprzedaży, po prostu nie będzie pasować do żadnego innego auta oprócz tego, który posiada klient. Nadmienię tylko że klient jest konsumentem a nie przedsiębiorcą.

Produkt był więc zamówiony na indywidualne zamówienie poza granicą Polski, po ok. 1 tygodniu towar dotarł do klienta - niestety klient stwierdził, że zamówiona część nie pasuje. Otrzymałem odstąpienie od umowy, klient żąda zwrotu całości kwoty. Proszę o doradztwo jak można rozwiązać tą sytuację?

Dziękuję.

Część według klienta nie pasuje bo jego mechanik uznał, że nie będzie montował tego elementu ponieważ może on stwarzać niebezpieczeństwo.
Podkreślam jednak, że część została wyprodukowana zgodnie ze specyfikacją klienta i informowałem, że jest bardzo specyficzna.
Nadmienię, że całość zamówienia odbywała się tylko i wyłącznie telefonicznie - potwierdzeniem jest faktura sprzedaży oraz potwierdzenie wysyłki do klienta.

Umowa zawarta 27.01.2015 natomiast odstąpienie otrzymano drogą mailową po 4 dniach.
Klient poinformował również, że jeżeli odstąpienie od umowy nie zostanie przyjęte to sprawa skierowana będzie do sądu.

Dz.U. 2014 poz. 827
Art. 38. Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:
(...)
3) w której przedmiotem świadczenia jest rzecz nieprefabrykowana, wyprodukowana według specyfikacji konsumenta lub służąca zaspokojeniu jego zindywidualizowanych potrzeb

Dziękuję, powołałem się na ten artykuł w odpowiedzi na odstąpienie od umowy, klient jednak twierdzi, że zamówienie składane było przez telefon więc nie posiadam żadnej specyfikacji tego zamówienia a tym samym nie mam dowodu na to, że część jest sprowadzona na zindywidualizowane potrzeby klienta.

Czy w takiej sprawie dowodem na to może być korespondencja mailowa ze składania zamówienia u producenta?

Czy w przypadku sprawy cywilnej miejsce gdzie sprawa miałaby miejsce jest miasto gdzie produkt był wysłany czy miejsce gdzie faktura została wystawiona. Proszę o opinię jakie są szanse na wygranie sprawy sądowej posiadając tylko dowód zamówienia u producenta?

Tak, zamówienie jednoznacznie mówi o produkcie specyficznym nie dostępnym w standardowej sprzedaży. Czy takie zamówienie mailowe u producenta jest wystarczającym dowodem i czy będzie miało jakiekolwiek znaczenie przeciwko słowu konsumenta, który jak wiadomo jest "pod ochroną" nieporównywalnie większą niż przedsiębiorca.

Gdzie odbywałaby się sprawa sądowa w przypadku wytoczenia sprawy przez konsumenta?
Jakie mogą być koszty z tym związane?

Powrót