Otrzymanie dotacji z PUP a brak ubezpieczenia zdrowotnego,proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku Deamon1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Deamon1984

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam
Pod koniec kwietnia podpisałem finalną umowę o przyznaniu mi z urzędu pracy dofinansowania na rozpoczęcie działalności gospodarczej . W urzędzie pracy byłem zarejestrowany od grudnia 2009 . W chwili podpisywania umowy o spełnieniu wszelkich wymaganych przez PUP warunków poinformowano mnie że z dniem dzisiejszym tracę status osoby bezrobotnej.Pieniążki na rozpoczęcie działalności wpłynęły mi na konto tydzień od podpisania umowy. Wiem że przysługuje mi od czasu wyrejestrowania mnie z PUPu 30 dni ubezpieczenia zdrowotnego jednakże na 100% nie uda mi się otworzyć działalności przed upływem tych 30 dni(ponieważ do jej prowadzenia potrzebuje licencję a to może nawet i potrwać do lipca) i zostanę bez ubezpieczenia . Czy istnieje jakaś szansa abym mógł odwołać się od decyzji PUPu o wykreśleniu mnie z listy bezrobotnych?Jak mogę się zabezpieczyć na wypadek jakieś choroby bądź nieszczęścia przed ogromnymi kosztami leczenia.Może wykupienie ubezpieczenia w karcie EURO26 może rozwiązać problem?Pozdrawiam i proszę o pomoc i porady.Życzę miłego dnia:)

Chyba podpisałeś umowę na dofinansowanie działalności gospodarczej? To fikcyjna działalność gospodarcza? Osoba prowadząca działalność gospodarczą podlega ubezpieczeniu w tym ubezpieczeniu zdrowotnemu.

Deamon1984 napisał:
jednakże na 100% nie uda mi się otworzyć działalności przed upływem tych 30 dni(ponieważ do jej prowadzenia potrzebuje licencję a to może nawet i potrwać do lipca) i zostanę bez ubezpieczenia .

Jeśli nie otworzę firmy w przeciągu 30 dni po wyrejestrowaniu mnie z PUPU to nie będę płacił żadnych składek więc będę bez ubezpieczenia.Firmę najprawdopodobniej zdołam otworzyć najwcześniej od czerwca . Ubezpieczenie skończy mi się 22 kwietnia 2010.Od kwietnia do czerwca będę nie ubezpieczony i o ten termin mi chodzi.Jak mogę zapewnić sobie ciągłość ubezpieczenia aż do otwarcia firmy.

Wyrejestrowanie z UP powinno nastąpić z dniem następnym po wypłacie środków. Za okres pomiędzy utratą statusu bezrobotnego o podjęciem działalności musi Pan ewentualnie opłacić dobrowolnie ubezpieczenie zdrowotne.

Deamon1984 napisał:
Jeśli nie otworzę firmy w przeciągu 30 dni po wyrejestrowaniu mnie z PUPU to nie będę płacił żadnych składek więc będę bez ubezpieczenia.Firmę najprawdopodobniej zdołam otworzyć najwcześniej od czerwca . Ubezpieczenie skończy mi się 22 kwietnia 2010.Od kwietnia do czerwca będę nie ubezpieczony i o ten termin mi chodzi.Jak mogę zapewnić sobie ciągłość ubezpieczenia aż do otwarcia firmy.

Jeżeli nie otworzy Pan działalności w ciągu najpóźniej 30 dni od dnia podpisania umowy, będzie Pan musiał zwrócić do PUP otrzymaną dotację.

differend napisał:
Jeżeli nie otworzy Pan działalności w ciągu najpóźniej 30 dni od dnia podpisania umowy, będzie Pan musiał zwrócić do PUP otrzymaną dotację.
... a to niby dlaczego?

taki punkt zawiera każda umowa z PUP, działalność należy rozpocząć najpóźniej 30 dni od podpisania umowy, potem w odpowiednim terminie się rozliczyć z zakupów.
Brak terminowego rozliczenia z zakupów także może być powodem konieczności zwrotu dotacji.

differend napisał:
taki punkt zawiera każda umowa z PUP...
...e tam każda :)
Kwestię tę reguluje rozporządzenie o "dotacjach" i zgodnie z nim Umowa o przyznanie ze środków Funduszu Pracy jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej powinna zawierać, w szczególności, zobowiązanie bezrobotnego do wydatkowania w terminie określonym w umowie, w okresie od dnia zawarcia umowy do 30 dnia od dnia podjęcia działalności gospodarczej, zgodnie z przeznaczeniem, środków otrzymanych przez bezrobotnego.

Termin wydatkowania rzeczywiście określa więc umowa - ale może to być różny termin, a wydatkowanie środków powinno nastąpić najpóźniej do 30 dnia od dnia podjęcia działalności, a nie od podpisania umowy. Ponadto Starosta (urząd pracy) może przedłużyć termin w przypadku gdy za jego przedłużeniem przemawiają względy społeczne, w szczególności przypadki losowe i sytuacje niezależne od bezrobotnego.

owszem zgodzę się, iż w szczególnych przypadkach termin ten może zostać zmieniony, zgodzę się też iż środki powinny zostać wydatkowane w sposób zacytowany. Jednak umowa z PUP zawiera punkt o zobowiązaniu do otwarcia działalności nie później niż 30 dni. (moja także zawiera).
Zauważ, ze przytoczony przez ciebie fragment zawiera zdanie "do wydatkowania w terminie określonym w umowie".
No chyba że autor postu odroczenie terminu rozpoczęcia ma już załatwione.:)

Jest dokładnie tak jak pisze Dariusz:
termin otwarcia działalności ustalasz razem z pracownikami Urzędu Pracy na ogół jest to ok 2 miesięcy od podpisania umowy chociaż znam przypadki że bezrobotny po otrzymaniu dotacji mógł otworzyć firmę za 4 miesiące.
Od zarejestrowania firmy bezrobotny ma max 30 dni na ROZLICZENIE się z pieniędzy zgodnie z założonym wcześniej planem.Oczywiście pieniążki można wydać nawet przed założeniem firmy i nikt z tego powodu nie robi jakiś problemów. Reasumując pieniądze możesz otrzymać w styczniu a firmę jeśli UP się zgodzi możesz otworzyć nawet w maju a czas na rozliczenie masz do końca maja.Pozdrawiam i dalej proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

... tak jak napisałem - tylko ubezpieczenie dobrowolne wchodzi w grę.

Powrót