otrzymanie i udzielenie licencji osobom trzecim...

• Autor wątku Autor wątku whitet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

whitet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam!
Poruszam kolejny temat związany z moim problemem (patrz. "przeniesienie/przekazanie praw autorskich majątkowych)...po wielu petraktacjach z byłym pracodwacą...może dojść do tego iż zostanie udzielona mi licencja na korzystanie z autorskich praw majatkowych-których to pierwotnie byłem włascicielem...historia długa i zawiła :).
w art.67 napisano iż po otrzymaniu licencji mogę udzielić licencji osobom trzecim z zaznaczeniem tego w umowie.
w art.66 napisano iż licencja może trwać 5 lat chyba że w umowie postanowiono inaczej.
Pytania:
1. Czy podpisując umowę na licencję musze napisać iż jest to licencja wyłączna ? z zastrzeżeniem że tylko ja mogę udzielać licencji osobom trzecim ?
2. w art,68 zaznaczono iż umowa na licencję dłuższa niż 5 lat to umowa na czas nieoznaczony. Czy w tym przypadku moge korzystać bez ograniczeń czasowych z udzielonej na utwór licencji ? a podmiot przekazujący nie ma do tego praw autorskich majątkowych ?
Temat który poruszam ma już swoje miejsce na forum...staram się go zagłębiać bo moja historia jest chyba lepsza niż niejedna opowieść Sienkiewicza (bez obrazy dla autora ) :)...proszę Was o pomoc :) forumowicze i administratorzy :)
pozdrawiam

Witam,

tytułem wstępu; w umowie można umieścić wszystko, na co się zgadzają obie strony, a co nie jest w sprzeczności z obowiązującym prawem. Moje uwagi:

Ad.1.
Czy podpisując umowę na licencję musze napisać iż jest to licencja wyłączna ?
Tak.
z zastrzeżeniem że tylko ja mogę udzielać licencji osobom trzecim
jeśli na udzielanie sub-licencji zgodzi się licencjodawca.

Ad.2.
w art,68 zaznaczono iż umowa na licencję dłuższa niż 5 lat to umowa na czas nieoznaczony. Czy w tym przypadku moge korzystać bez ograniczeń czasowych z udzielonej na utwór licencji ?

No tak.

a podmiot przekazujący nie ma do tego praw autorskich majątkowych ?
Mówimy o licencji, więc LICENCJODAWCA ma pełne autorskie prawa majątkowe do utworu przez cały czas trwania licencji.

Powrót