Otrzymanie Socjal. Warunki w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Sado111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sado111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Serdecznie.

Otoz mam pytanie.
Jestem osoba ktora obecnie mieszka w Polsce. W najblizszym czasie mysle o przeprowadzce do Niemiec. Co za tym idzie bede chcial / ubiegal sie o meldunek.
Oczywiscie moze sie okazac ze troche mi zajmie szukanie pracy, dlatego moje pytanie jest: Czy moge sie ubiegac o jakas forme pomocy od rzadu Niemieckiego?. Pomoc w postaci wynajmowanego mieszkania oraz na ''zycie''. Jakie warunki trzeba spelnic aby sie ubiegac? Jaki jest orientacyjny czas oczekiwania? Czy wystarczy im przedstawic tylko dokument potwierdzajacy moj meldunek w Niemczech? Jakiej innej pomocy oprocz pieniedzy moge sie starac np. kursy, robieni szkoly w niemczech, studia itd??.. Ile czasu moge pobierac ten zasilek i jak sie on nazywa?
Troche zadalem tych pytan, ale bede bardzo wdzieczny za udzielenie odpowiedzi, od Osob ktore maja doswiadczenie w tej sytuacji co Ja:).
Pozdrawiam!

Bez oficjalnego przepracowania jakiegos czasu (z reguly 12 miesiecy) w Niemczech nie nalezy ci sie NIC, bo brak ku temu jakiejkolwiek podstawy prawnej.

Moj znajomy przeprowadzil sie i nie przepracowujac okresu 12 miesiecy ani zadnego innego..otrzymal pomoc socjalna. Czyli na mieszkania oraz na zycie. Az do momentu gdy znalazl zatrudnienie. Bylo to wazne do 6 miesiecy. Ale woogle skonfronowac ta wiedze na tym forum. Prosze o odpowiedz

albo miał obywatelstwo albo coś bajki opowiada

Sado111 napisał:
Witam Serdecznie.

Otoz mam pytanie.
Jestem osoba ktora obecnie mieszka w Polsce. W najblizszym czasie mysle o przeprowadzce do Niemiec. Co za tym idzie bede chcial / ubiegal sie o meldunek.
Oczywiscie moze sie okazac ze troche mi zajmie szukanie pracy, dlatego moje pytanie jest: Czy moge sie ubiegac o jakas forme pomocy od rzadu Niemieckiego?. Pomoc w postaci wynajmowanego mieszkania oraz na ''zycie''. Jakie warunki trzeba spelnic aby sie ubiegac? Jaki jest orientacyjny czas oczekiwania? Czy wystarczy im przedstawic tylko dokument potwierdzajacy moj meldunek w Niemczech? Jakiej innej pomocy oprocz pieniedzy moge sie starac np. kursy, robieni szkoly w niemczech, studia itd??.. Ile czasu moge pobierac ten zasilek i jak sie on nazywa?
Troche zadalem tych pytan, ale bede bardzo wdzieczny za udzielenie odpowiedzi, od Osob ktore maja doswiadczenie w tej sytuacji co Ja:).
Pozdrawiam!

Jezeli nie masz obywatelstwa niemieckiego to nic nie dostaniesz. Ze znalezieniem pracy nie jest aż tak cieżko - wystarczy tylko chcieć ja znaleźć i nie wybrzydzać. A jezeli oczekujesz, ze ktoś będzie finansował w Niemczech Twoja edukacje to bardzo sie mylisz - zostań w Polsce i tam kończ studia, w koncu są darmowe.

Tak jak już napisano -jeśli jesteś obywatelem Bundesrepublik Deutschland to możesz liczyc na zasiłek (1 osoba - około 400 euro), do tego miasto opłaci Ci mieszkanie, które musisz wpierw wynając (mieszkanie musi miec odpowiedni metraż i byc do pewnej kwoty), przysługuje Ci również jednorazowa pomoc tzw. na start (Może to byc kwota lub talon na niezbędne sprzęty typu lodówka, pralka, meble - ale nie wszędzie, bo to zależy od kraju związkowego i od miasta). Jeśli natomiast jesteś obywatelem Rzeczpospolitej Polskiej to możesz dostac jedynie zasiłek, ale po przepracowaniu nie przerwalnie 12 m-cy.
P.S.
Jeśli masz niemieckie obywatelstwo musisz wpierw się gdzieś zameldowac - bez meldunku nie załatwisz nic

Witam,
mój przyszły mąż ma pochodzenie niemieckie na dniach mamy zamiar sformalizować nasz związek. chcemy po nowym roku wyjechać do Niemczech. Chcemy starać się o mieszkanie socjalne. W związku z tym pytanie: Czy przy załatwieniu tego mieszkaniu muszę być także obecna? jak to się odbywa?? obecnie ja pracuje tu w pl i nie wiem czy muszę wypowiedzieć już umowę? czy mogę się jeszcze wstrzymać do momentu aż otrzymamy mieszkanie? I czy po przyjeździe do de będę mogła zarejestrować się jako bezrobotna? i czy będzie mi się należało jakieś wsparcie finansowe do momentu znalezienia pracy?

//adma//
Mąż ma prawo do pełnego socjalu i wynajęcie mieszkania od dnia zameldowania w Niemczech. Natomiast ty masz prawo do socjalu po 3 miesiącach pobytu w Niemczech i darmowy kurs języka.
Do Niemiec możesz przyjechać jak mąż będzie już usamodzielniony.
Pobierając socjal w Niemczech nie możecie mieć meldunku w Polsce.
powodzenia

marian1,
adma pisze, ze to jej przyszły mąż. Czy to nie ma znaczenia, czy sie jest mezatka czy panna? Pytam, bo mam podobnie z synem, ma narzeczona i jej odmówiono pomocy. Dodam, ze w sobote t. 22 listopada minął jej okres III miesiecy od zameldwania...a decyzje wydano w poniedzialek 17 listopada...pzdr

mama65
mój przyszły mąż ma pochodzenie niemieckie na dniach mamy zamiar sformalizować nasz związek. chcemy po nowym roku wyjechać do Niemczech. Chcemy starać się o mieszkanie socjalne.
Odpowiedz dotyczyła -po Nowym Roku wyjeżdzamy do Niemiec (jako małżeństwo)

Pytam, bo mam podobnie z synem, ma narzeczona i jej odmówiono pomocy
Po 3 miesiącach będzie problem z biurem dla obcokrajowców i z ubezpieczeniem.
powodzenia

marian1,
Jeśli mogę to mamy jeszcze jedno nurtujące nas pytanie: czy w wyniku mojej nieobecności (gdy będę jeszcze w Pl) mój mąż nie będzie miał problemów w związku z załatwieniem dofinansowani na mieszkanie? czy moja osoba będzie tam uwzględniona (gdyż ja nie mam pochodzenia niemieckiego)? chodzi mi o to,że słyszeliśmy iż w de jest wyznaczona ilość m2 /1osobę. Czy w ogóle przy załatwianiu mieszkania będę brana pod uwagę?
pozdrawiam

marian1 a przybliz sytuacje, o co chodzi....z tymi instytucjami.
dziękuję

//adma//
gdy będę jeszcze w Pl) mój mąż nie będzie miał problemów w związku z załatwieniem dofinansowani na mieszkanie?
Mąż dostanie na 1 osobę metraż jest duży po twoim przyjeździe zawsze można zamienić na większe.

mama65
a przybliz sytuacje, o co chodzi....z tymi instytucjami.
dziękuję

1.Meldunek w Niemczech wiąże się z obowiązkowym ubezpieczeniem.
2.Pobyt w Niemczech dłużej jak 3 miesiące jest zgłaszany do biura dla obcokrajowców
Misisz wtedy wykazać że masz środki na utrzymanie twojego pobytu itd:
3.Gdy masz pracę wtedy zezwolenie na pobyt .(a brak meldunku wtedy urząd nie wie o twoim pobycie)

marian1 dzieki bardzo, musimy dzialac...widac....

Misisz wtedy wykazać że masz środki na utrzymanie twojego pobytu itd:
3.Gdy masz pracę wtedy zezwolenie na pobyt .(a brak meldunku wtedy urząd nie wie o twoim pobycie)

tych swistkow " na pobyt" nie wystawiaja juz od roku

Information zu m Wegfall der. Freizügigkeitsbescheinigung

Google

Do autora: ciezko dostac meldunek w De jak nie masz pracy - niemcy niechetnie wynajmuja obcokrajowcom i to bezrobotnym. Poza tym info z Job center - 3 mce musisz przepraciwac legalnie aby pozniej cos od nich dostac - wiem bo moj znajomy ostatnio chcial "cos" od nich otrzymac gdyz ma zone w ciazy. Niestety, wyjezdzajac na wlasna reke do Niemiec najlepiej miec albo znajomych w miescie do ktorego sie wybierasz albo kase odlozona 2-3tys e aby na kaucje bylo, pierwsza miete i cos na jedzenie

Witam. Ponad 7 lat temu wyszlam za niemca (slub w Polsce). Od roku mieszkamy w Niemczech ( wczesniej byla to Szwajcaria i rok w Polsce), mamy dwuletnie dziecko (urodzone w Polsce), nie pracowalam od czasu urodzeniea dziecka. Niestety zycie kladzie klody pod nogi i nas to nie ominelo. Bierzemy rozwod. Moje pytanie brzmi czy mam szanse dostac z dzieckiem mieszkanie i zasilek socjalny. Ja i dziecko mamy wszedzie w papierach polskie obywatelstwo. Z tego co wyczytalam wyzej jest to przeszkoda. Jakis czas temu maz wspominal o tym zeby dac dziecku podwojne obywatelstwo ale balam sie, bo kiedys niby w zartach powiedzial ze w razie rozwodu to dziecko zostaje z nim w niemczech. Nie znam tutejszego prawa wiec wolalam na zimne dmuchac i dziecko ma tylko polskie obywatelstwo. Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Ashanti-kila

Moje pytanie brzmi czy mam szanse dostac z dzieckiem mieszkanie i zasilek socjalny.
Masz prawo do pełnej pomocy państwa (socjal i kindergeld )
w razie kłopotów zgłoś się do Caritasu dla twojego miejsca zameldowania
powodzenia

Powrót