Otrzymany produkt mniejszy niż zamówiony

• Autor wątku Autor wątku Malutka91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malutka91

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Dzień dobry wszystkim. Mam takie pytanie. Ostatnio robiłam zakupy na Allegro, akurat u sklepu internetowego. Jeden z produktów zamówiłam 60ml, a doszedł...30ml. Kiedy zapytałam dlaczego, powiedzieli, że to ich dostawca wprowadził ich w błąd i że co najwyżej mogę im odesłać. Stąd chciałabym zapytać czy to jedyne rozwiązanie? Czy też powinni wysłać mi produkt 2x30ml, skoro realnie, wg oferty, zapłaciłam za 60ml? Pozdrawiam

Reklamuj z tytułu rękojmi za wady (556+561 kc).

Gryffinian, z tego co zrozumiałam z tych punktów to mogę wtedy ubiegać się o wysłanie kolejnego produktu żeby łącznie faktycznie wyszło na to, co kupiłam. A czy sprzedawca może się nie zgodzić?

Może. Natomiast sprzedawca, po złożeniu reklamacji, jest zobowiązany się do niej ustosunkować. Jeśli odpowie, że wymieni produkt na 60ml to ten 30 ml odsyłasz mu, na jego koszt.

gryffinian napisał:
Może. Natomiast sprzedawca, po złożeniu reklamacji, jest zobowiązany się do niej ustosunkować. Jeśli odpowie, że wymieni produkt na 60ml to ten 30 ml odsyłasz mu, na jego koszt.
Ale on nie ma tego produktu 60ml, bo on jakby "nie istnieje". Ich dostawca fizycznie nie posiada takiego produktu, to jest ich błąd. Maksymalna pojemność to 30ml

Zatem pytaj sprzedawcę jak rozpatrzy tą reklamację. Jeśli zgodzi się dosłać drugi 30 ml to dośle.

gryffinian napisał:
Zatem pytaj sprzedawcę jak rozpatrzy tą reklamację. Jeśli zgodzi się dosłać drugi 30 ml to dośle.
Czyli jednak może odmówić? Szkoda, bo specjalnie u niego zamówiłam, bo produkt miał większa pojemność i cenę jak za mniejszy wymiar

Może, ale będzie na przegranej pozycji, jeśli sprzedał 60 ml, a wysłał 30. Możesz też skorzystać z możliwości przewidzianych w art. 560 kc zamiast 561.

Powrót