Otrzymywanie informacji handlowych - zapytanie o BRAK zgody

• Autor wątku Autor wątku TSG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
TSG

TSG

Przyjaciel forum
Odpowiedzi
3 594
Jaką moc prawną ma wysłanie zapytania o brak zgody na otrzymywanie informacji handlowych? Tzn. otrzymuję e-mail gdzie piszą coś w stylu "Jeśli nie chcesz otrzymywać informacji o naszych usługach to wyślij do nas e-mail o treści: NIE." Wiem, że możliwe jest zapytanie o zgodę na otrzymywanie informacji handlowych (tj. "Jeśli chce Pan...") i wtedy albo wyrażam zgodę odpisując na e-mail albo nie wyrażam nie odpisując. A jak jest w przedstawionym przez mnie przypadku? Czy jeśli nie oświadczę braku zgody a oni przyślą do mnie niezamówioną informację hadnlową to popełnią czyn zabroniony na takich samych zasadach jakby po prostu przysłali reklamę swoich usług (być może wykorzystują jakąś nieznaną mi lukę w prawie - dlatego pytam)? Jaką mają szansę broniąc się tym, że nie napisałem, że nie chcę.

Dla mnie to nadużycie. Bo jeśli taki mail trafi z automatu do kosza wycięty automatycznie przez przeglądarkę lub serwer pocztowy - to co - oznacza to automatycznie zgodę na przesyłanie odbiorcy informacji handlowej. Nie, tak dobrze to nie ma - zgodę od odbiorcy ma rozsyłanie informacji handlowej ma się posiadać.

Zresztą (podkreślenie moje): http://forumprawne.org/prawo-autorskie/138381-ustawa-z-dnia-18-lipca-2002-r-o-swiadczeniu-uslug-droga-elektroniczna.html
Przepis prawny:
Art. 10.

1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.

2. Informację handlową uważa się za zamówioną, jeżeli odbiorca wyraził zgodę na otrzymywanie takiej informacji, w szczególności udostępnił w tym celu identyfikujący go adres elektroniczny.

3. Działanie, o którym mowa w ust. 1, stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów ustawy, o której mowa w Art. 9 ust. 3 pkt 1.
Czyli odbiorca musi podjąć jakieś działanie w celu udzielenia zgody.

Takie coś to milczenie inercyjne i w stosunkach konsumenckich nie jest dozwolone. A w tej konkretnej sytuacji jak już wspomniał @_chris_ - wynika to z ustawy.

Powrót