Otwarcie spadku a zachowek

• Autor wątku Autor wątku romek13081
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romek13081

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Od kiedy liczy sie termin 3 lat aby wystapic o zachowek po smierci ojca od dnia smierci tj.wrzesien 2006 rok czy od dnia wydania postanowienia przez sad o nabyciu spadku na podstawie testamentu tj lipiec 2007 ktory uprawomicnil sie w sierpniu 2007.Prosze o odpowiedz .Z Powazaniem

Roszczenia uprawnionego z tytułu zachowku przedawniają się z upływem lat trzech od ogłoszenia testamentu - którego to ogłoszenia dokonuje sąd spadku na posiedzeniu jawnym. Jak się domyślam, tutaj ogłoszono testament na posiedzeniu o nabyciu spadku, więc liczy się data tegoż postanowienia.

Jeżeli nie ma dziedziczenia testamentowego przyjmuje się, że roszczenia o zachowek ulegają przedawnieniu z upływem lat trzech od otwarcia spadku (śmierci Pana ojca).

Czyli mozna złozyc jeszcze stosowny wniosek o zachowek bo ojciec sporzadzil testament i do calosci spadku powolal wnuka ktory spadek przyjał.i wydal sad postanowienie w lipcu 2007 roku do ktorego sadu skierowac taki wniosek ktory wydał postanowienie o nabyciu spadku czy do sadu w miejscu zamieszkania spadkobiorcy,i jak obliczyc zachowek dla mamy,siostry i siostry ktora jest rencistka czesciow niezdolna do pracy ale choroba stale postepuje i w jakiej czesci nalezy sie zachowek jest przewlekle chora.Prosze o rade.Z Powazaniem

Ostatnia edycja:
jak zwykle pani gosia jakoś nieprecyzyjnie odpowiedzi podaje, ale....to już problem forum, a nie mój, ja nie mam czasu jej poprawiać;

pani gosiu zawsze proponuje, z wuagi na pani małą precyzyjność, wklejać treść przepisu

Powrót