Otwarcie spadku po 8 latach

• Autor wątku Autor wątku Sławo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sławo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam pytanko. Moj dziadek zapisal mi i mojej siostrze dom wraz z gruntem. Babcia nie zyje juz od dawna (ona zapisala swoj testament rowniez na moja siostre), a dziadek zmarl w 2001r. Mam dosyc duza rodzine (wujostwo) - co przy prawie do zachowku jest duzym problemem. Do niedawna studiowalem i nie bylem w stanie oplacic kosztow sprawy. Chcialbym sie w koncu za to zabrac i wiem, ze bedzie mnie to troche kosztowalo.
Boje sie ze mimo wlozonego trudu, moje zawsze klotliwe wujostwo nie odda mi tego majatku tak latwo (nie mam zamiaru nikogo splacac). A do tego podatek od spadku...
Slyszalem, ze prawo do zachowku moze ulec przedawnieniu. Czy mam jakas gwarancje na zachowanie calosci spadku wraz z siostra?
A tak przy okazji. Moja siostra chce sie zrzec calosci spadku na moja rzecz. Jak mozna to najkozystniej zalatwic?

zarówno koszty postępowania spadkowego, jak i koszty podatku który Pan poniesie zmniejszą wysokość zachowku.

A co do osób uprawnionych do zachowku , to należy się on tylko zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy.

Siostra albo w sądzie albo notarialnie, zrzeknie się swojego udziału na Pana rzecz.

termin dochodzenia zachowku http://forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/42913-zachowek.html
--
dementii

Bardzo dziekuje, ale w linku powyzej (zachowek) jest napisane, ze nalezy sie on synom/corkom... co w takim razie przyjac jako prawdziwe?

To znaczy, ze caly moj trud wlozony w otwarcie spadku (podroze po roznych miastach, szukanie uzedow, oplaty za odpisy aktow, i na koncu zalatwianie spraw w sadzie) moze pujsc na marne(pomimo, ze spadek jest na mnie i moja siostre), bo dostanie mi sie zachowek po dziadku (czyli jedna dwunasta majatku), jezeli bede mial szczescie?

Pańska babcia i dziadek sporządzili testamenty z pominięciem swoich dzieci - więc to im przysługuje zachowek. Dom będzie współwłasnością Pana i siostry. Zachowek jest roszczeniem i wujostwo musi wystąpić z odrębnym wnioskiem do sądu.
Skoro ma Pan testamenty jako osby uczestniczące w postępowaniu we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku wpisuje Pan siebie i siostrę.

Pomyłeczka :o musi Pan wszystkich spadkobierców wpisać ustawowych i testamentowych.

fortunat napisał:
Pomyłeczka :o musi Pan wszystkich spadkobierców wpisać ustawowych i testamentowych.

Jak to? Przeciez w testamencie wystepuje ja i moja siostra. Reszta rodziny (synowie/corki spadkodawcy) moze sie jedynie ubiegac o zachowek - czyz nie? Ciekawi mnie jak to jest w praktyce z tym zachowkiem - czy jest przyznawany czesto i z jakich powodow (czy wystarczy tylko zalozyc sprawe z roszczeniami, czy trzeba cos udawadniac)?

Zachowek należy się z ustawy i zasądzany jest na wniosek osób uprawnionych. Wynosi 2/3 jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym w pozostałych wypadkach połowę. Oczywiście mogą się ubiegać o zachowek - również mogą posiadać testamenty.

Powrót