S
Sławo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam. Mam pytanko. Moj dziadek zapisal mi i mojej siostrze dom wraz z gruntem. Babcia nie zyje juz od dawna (ona zapisala swoj testament rowniez na moja siostre), a dziadek zmarl w 2001r. Mam dosyc duza rodzine (wujostwo) - co przy prawie do zachowku jest duzym problemem. Do niedawna studiowalem i nie bylem w stanie oplacic kosztow sprawy. Chcialbym sie w koncu za to zabrac i wiem, ze bedzie mnie to troche kosztowalo.
Boje sie ze mimo wlozonego trudu, moje zawsze klotliwe wujostwo nie odda mi tego majatku tak latwo (nie mam zamiaru nikogo splacac). A do tego podatek od spadku...
Slyszalem, ze prawo do zachowku moze ulec przedawnieniu. Czy mam jakas gwarancje na zachowanie calosci spadku wraz z siostra?
A tak przy okazji. Moja siostra chce sie zrzec calosci spadku na moja rzecz. Jak mozna to najkozystniej zalatwic?
Boje sie ze mimo wlozonego trudu, moje zawsze klotliwe wujostwo nie odda mi tego majatku tak latwo (nie mam zamiaru nikogo splacac). A do tego podatek od spadku...
Slyszalem, ze prawo do zachowku moze ulec przedawnieniu. Czy mam jakas gwarancje na zachowanie calosci spadku wraz z siostra?
A tak przy okazji. Moja siostra chce sie zrzec calosci spadku na moja rzecz. Jak mozna to najkozystniej zalatwic?