Otwarcie spadku

• Autor wątku Autor wątku Ziuta2189
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Ziuta2189

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, 3 lata temu zmarła moja mama. Jesteśmy 2 siostry. Mama najprawdopodobniej spisała testament u notariusza przepisując mieszkanie na jedną z sióstr. Niestety nie wiemy co było w testamencie, nie było żadnego otwarcia. Moja siostra sądzi, iż jest juz właścicielem mieszkania - czy to prawda ??? Nie ma żadnych dokumentów jakoby była jego właścicielem. Co mogę teraz zrobić. Od czego zacząć- jestem wiekową osobą. Pozdrawiam

Od złożenia wniosku w sądzie spadku o stwierdzenie nabycia spadku. Jak siostra ma testament to go ujawni.

Dziękuję. Czy w takim razie prawdą jest,że siostra bez otwarcia testamentu przy nas wszystkich jest juz właścicielem mieszkania??? Ona zadłuża mieszkanie poprzez niepłacenie czynszu, nie chciałabym teraz spłacać nie swoje długi.

Moja siostra sądzi, iż jest juz właścicielem mieszkania - czy to prawda ???
Spadkobierca staje się właścicielem odziedziczonej nieruchomości z chwilą śmierci spadkodawcy. Natomiast bez sądowego postanowienia o nabyciu spadku, tudzież bez notarialnego poświadczenia dziedziczenia nie dysponuje aktem własności nieruchomości i nie może dopełnić obowiązku ujawnienia swojego prawa własności w KW.

Powrót