Otwieranie paczki przy kurierze

• Autor wątku Autor wątku Martin1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martin1

Użytkownik
Odpowiedzi
164
Witam,

trapi mnie jeden problem, słysząc co się dzieje ostatnio że można ziemniaki w paczce otrzymać chciałbym poruszyć istotny temat dla konsumentów zamawiających przez internet:

a mianowicie - jak się przed tym zabezpieczyć?

ktoś napisze - weź kuriera z usługą otwierania paczki. O ile coś takiego istnieje (zazwyczaj i tak można otworzyć dopiero po złożeniu podpisu, a kurierzy często się śpieszą, nie znają prawa i nie wiem czy wypiszą jakikolwiek protokół jak będzie coś nie tak) - to co to da ? Przecież jeśli cegły w cenie laptopów sprzedaje oszust, to nigdy nie pójdzie na coś takiego, bo wiadomo czym to do niego grozi. Zwykle w opisie aukcji na allegro mamy już do wyboru gotowe ceny z gotowymi opcjami przesyłki np. mam do wyboru list za 7 zł, list priorytetowy za 8 zł i paczkę pocztową za 18 złotych. Czasami jeszcze kurier za 22 zł. Nigdzie nie ma opcji "kurier z możliwością sprawdzenia paczki za 37 złotych!!!) I przy finalizacji aukcji musze którąś z tych powyższych opcji wybrać, strone przekierowuje mnie z automatu na stronę banku i płacę, finito. I takie niekompetentne porady można właśnie przeczytać w internecie w tematach zaczynających się od "ziemniak w paczce". To sprzedający określa sobie opcje dostarczenia przesyłek a kupujący ma tylko niewielki wybór z tego co sprzedający sam określił.

Wiec pytanie do tutejszych prawników - JAK SIĘ PRZED TYM OBRONIĆ?

jak już odbiorę paczkę, to po ptokach, bo ja powiem że w paczce była cegła, a oszust powie że była komórka i że komórkę podmieniłem sam sobie na cegłę!. I co słowo przeciw słowu, komu da wiarę sąd?

Ostatnia edycja:
marian.o
argument do mnie nie przemawia, statystyki pokazują, że oszuści którzy sprzedawali cegły wpierw mieli mnóstwo pozytywnych komentarzy. Poza tym co to za argument? Prawo powinno chronić konsumentów.

loco1
Zapoznałem się. Odnosi się do uszkodzonej przesyłki.
Co to ma do rzeczy?

Cegła może być w przesyłce idealnie zapakowanej, absolutnie nienaruszonej.

Przeczytałem, o którym fragmencie mówisz dokładnie?

Art. 74.
1. Jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona.

czyli twierdzisz że mogę naginać rzeczywistość w tej kwestii?

Tylko wytłumacz to wkurzonemu kurierowi, który powie mi że jestem chyba nienormalny jak ta paczka jest uszkodzona.

W ogóle to jest dla mnie chore, że jedynym wyjściem aby po prostu ochronić się przed oszustwem jest korzystanie z tzw. "kruczków prawnych". Bo wiadomo że w innym celu służy ten paragraf.

Kurierzy, którzy mnie obsługują, już to zrozumieli. ;-)
Paczka nie musi być uszkodzona - wystarczy, że twierdzisz, iż jest naruszona.

A ja dodam inaczej przed zakupem poproś o wystawienie aukcji z opcją gdzie przesyłka obejmuje otworzenie przed odebraniem jeśli taka jest. Dla osoby uczciwie wysyłając to nie problem

Powrót