Oznaczenie modyfikacji

• Autor wątku Autor wątku Arek201997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arek201997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Jak czytałem w warunkach licencji creative commons trzeba oznaczyć modyfikację utworu. Czy trzeba oznaczyć odpowiedni ruch zdjęcia w filmie oraz skrócenie i stopniowe wyciszenie muzyki?

To utworzony przeze mnie film ***mod***. Pokazuję, abyście wiedzieli o co mi dokładnie chodzi?

Dzięki za pomoc!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Arek201997 napisał:
Jak czytałem w warunkach licencji creative commons trzeba oznaczyć modyfikację utworu. ...
Zacytuj dokładnie ów warunek.

Warunek CC BY z https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/:

"Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania prze licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór. "

Arek201997 napisał:
... Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, ...
Rozsądny sposób nie jest znormalizowany, wymaga jedynie rozsądnego myślenia.

Czy trzeba oznaczyć odpowiedni ruch zdjęcia w filmie oraz skrócenie i stopniowe wyciszenie muzyki?
Tak to sobie możesz robić na youtube by ci nie skasowali filmu, w przypadku CC najczęściej spotykanym sposobem jest zwyczajnie oznaczenie licencji w miejscu do tego przeznaczonym (na youtube jest to wybór licencji innej niż standardowa licencja youtube) lub w opisie. Nie trzeba ingerować w sam utwór.

Powrót