oznaczenie rzeczy a komornik

• Autor wątku Autor wątku rosos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rosos

Użytkownik
Odpowiedzi
125
czy może komornik nie ustalić przebiegu drogi?
sąd przywrócił prawo przejścia i przejazdu

skąd komornik będzie wiedział jak przebiegała droga?

drogi nie ma już 3 lata

Po pierwsze, Sąd w wyroku powinien określić co przywraca (rozumiem, że przywraca naruszone posiadanie). Po drugie, egzekucja wyroku zależy od jego treści. Być może egzekucja będzie prowadzona w tej sprawie przez sąd, a nie komornika. Jak brzmi ten wyrok?

"przywraca powódce XX utracone przez nią na skutek naruszenia przez pozwanych SS i LL posiadanie przejazdu i przechodu po drodze znajdującej się na działce nr 99 prowadzącej do działki nr 66 w obrębie 3-33-33 oznaczoną dwiema liniami przerywanymi na kopii mapy sytuacyjnej dla celów prawnych z projektowanym podziałem nieruchomości przez nakazanie pozwanym SS i LL usuniecie zagradzającej tą droge po obu stronach ogrodzenia uniemożliwiającego przejazd i przejście."

w odwołaniu sąd wykreślił małżonke bo minął rok od naruszenia jak sobie przypomnieli, że to małżeństwo i tyle

jedno ogrodzenie po jednej stronie jest nasze ale drugie jest nie nasze bo droga na skutek tego podziału nieruchomości obecnie nalezy do 2 różnych osób i nie jest mozliwe abym ja ją przywrócił bo część nie należy do mnie

Na razie bym się nie przejmował. Egzekcja w takim wypaku będzie prowadzona przez Sąd (art. 1049 k.p.c.). Nie jest to łatwe.

tyle, że sąd nie chce "zobaczyć", że droga jest obecnie w dwóch kawałkach
jeden jest mój a drugi osoby trzeciej
co zrobi?
rozgrodzi i zakończy bieg na ogrodzeniu sąsiada?

Ha! Gdybym znał odpowiedź za każdym razem, kiedy ktoś pyta: ,,Co sąd zrobi" byłbym milionerem, albo jasnowidzem (czyli też milionerem).
Dużo w tym wypadku zależy od wniosku wierzyciela.

niestety tak jest
napisałem zażalenie na postanowienie i małżonka wytacza powództwo przeciw egzekucyjne

Gratuluję - nie ma to jak zagmatwać prostą sprawę.

a co? czekać mam jak przyjdzie jakiś PAN z innym PANEM i palnikiem zaczną wymierzać sprawiedliwość?

Chyba sąd wydał już wyrok w tej sprawie, nieprawdaż?

ale wydał wyrok niewykonalny
nie moja wina, że powodka nie wytoczyła o to samo przywrocenie posiadania właściela działki po której biegnie dalsza cześć drogi

Wydaje mi się, że wydanie niewykonalnego wyroku nie jest zmartwieniem dłużnika, tylko wierzyciela i ewentualnie Sądu. Na miejscu dłużnika skakałbym z radości, gdyby przeciwko mnie wydano niewykonalny wyrok.

skakałbym gdybym ufał w profesjonalizm komorników
każdy kto spojrzy na mapki popuka sie w głowę
ja się tylko boję, że przyjdzie i zacznie rozgradzać tam gdzie powie wierzyciel a nie tak jak jest wg. map

[cytat:uijmawm9]
skakałbym gdybym ufał w profesjonalizm komorników
każdy kto spojrzy na mapki popuka sie w głowę
ja się tylko boję, że przyjdzie i zacznie rozgradzać tam gdzie powie wierzyciel a nie tak jak jest wg. map
[/cytat:uijmawm9]
Czytaj uważnie !!!!

[cytat="ubilexibi"].... Egzekcja w takim wypadku będzie prowadzona przez Sąd (art. 1049 k.p.c.). [/cytat]

ale jest przez sąd
i sad tego nie widzi
ma mapy
ma zeznania
ma rozum
i za cholere nie chce tego zobaczyć :(

Powrót