P.R.E.S.C.O Zadłuzenie Rodzica który nie zyje

• Autor wątku Autor wątku azatar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

azatar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Od długiego czasu przychodzą mi listy za cyfre którą posiadał mój ojciec że jest ostateczne wezwaznie ojciec nie zostawił zadnego majątku nie było spraw majatkowych . Tata nie zyje od dwóch lat czy bedą scigać córke za długi ojca ?? Bo dzwoniłem w imieniu mojej narzeczonej i kazali jej sie skontaktować z nimi jak to wyglada bo niemamy zamiaru spłacać długow ojca ??

Długi się również dziedziczy, więc to czy macie zamiar spłacać czy nie to akurat nikogo nie interesuje. Ale jeśli ściga zmarłego PRESCO to na 99,9999% dług jest przedawniony i trzeba jedynie czekać na ewentualny nakaz zapłaty i złożyć sprzeciw.

jak nie było sprawy spadkowej, najbliższa rodzina przyjmuje spadek wprost po 6 miesiącach w proporcjach 50% żona / 50% dzieci (jak jest np dwoje, to każde dzieli po 25%) o ile są pełnoletnie. Jeżeli nie przyjmują spadek z dobrodziejstwem inwentarza, czyli odpowiadają do wartości spadku.

a spadkiem jak poprzednik napisał mogą być również długi.

z presco to wygląda tak, ze wysyła im się odpis aktu zgonu i sprawę zamykają, co prawda mówią jeszcze ze trzeba to zapłacić itd, jednakże po wpłynięciu do nich aktu zgonu sprawa jest zamykana.

Powrót