P2p

• Autor wątku Autor wątku Dawid2379
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawid2379

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Od dwóch dni mam internet w telefonie z Vodafone. Numer jest zarejestrowany na mnie. Korzystam z internetu w laptopie, a telefon służy mi jako WiFi. Problem w tym że mam program p2p download manager i ściągnąłem chyba trzy programy typu firmware z polskich stron, w programie tym też miałem jeden film który chyba był udostępniany (TPBAFK), ale nie został on tutaj w Niemczech ściągnięty tylko w PL. Zanim kolega powiedział mi jak tu jest ze ściąganiem jeden dzień ten film i trzy programy mogły być udostępniane bo program działał w tle. Moje pytanie czy mam spodziewać się jakiejś kary?

Ostatnia edycja:
hmm. Ja taką dostałem. Tylko 1152 za jeden film :). Tylko, że ja udostępniłem dwóm sąsiadom mój numer dostępu i jeden z nich coś ściągnał lub też udostępnił. A żeby było śmiesznie to już się obaj wyprowadzili i nie ma szans na udowodnienie. Jeżeli przyjdzie Ci kara to dostaniesz dokładne informacje jaki film, o której godzinie w jaki dzień, ip połączenia internetowego itp. Mi wezwanie do zapłaty przyszło po 4 miesiącach dopiero. U mnie tylko ktoś używał utorrent. Ale po pierwsze zapytałbym Pana Google jak to jest z połączeniem internetowym w komórkach. Jak to jest kontrolowane. Po drugie jeżeli wiesz jakie to filmy dokładnie to na internecie znajduje się bardzo dużo prawników niemieckich (Rechtsanwalt IT-Recht) od tego typu spraw. Na ich stronach znajdziesz prawników którzy wysyłają (Abmahnung) wezwania do zapłaty i w jakich sprawach występują a mianowicie jakie firmy reprezentują i jakie filmy. Jak chcesz to podaj te filmy to pomogę Ci szukać. Możliwe, że masz szczęście i akurat nikt nie wystąpił do prawnika w sprawie tych filmów. Następnie jak już Ci coś przyjdzie to pod żadnym pozorem nie podpisuj Unterlassungserklarung. To znaczy, że przyznajesz się do winy i mogą Cię obciążać jeszcze nastepnymi opłatami, które już będziesz musiał koniecznie zapłacić. Jest jeszcze pomysł na to żeby ominąć Abmhanung. A mianowicie jeżeli telefon stoi na ciebie to zmień właściciela może na mamę, siostrę, dziewczynę, kogokolwiek. Jeżeli prawnik wyśle zapytanie o dane osobowe to dostaną odmowę bo ta obecna osoba ktora będzie właścicielem tego połączenia nie była właścicielem w tamtym czasie co się to stało. Jak namieszałem to pytaj. Nie płać też. Tylko jak chcesz to wyślij zmodzfikowne Unterlassungserklarung może podziała (jak chcesz to ci podeślę) u mnie nie podziałało. Ale u kumpla już 3 razy dało rade. A jak nie to pozostaje Ci prawnik. Ale teraz przeczytałem o tym filmie ze sciągnąłeś go w Polsce to też może mieć znaczenie. Chociaż sądzę, że połączenie było w roamingu. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Więc tak, miałem jeden film ( poszperałem i film jest całkowicie darmowy, wydawca pozwala na kopiowanie, udostepnianie i nawet przerabianie. Filmy sciagałem ogólnie przez internet stacjonarny w Pl, tutaj filmów nie pobierałem. Miałem jeszcze dwa puste foldery po filmach, ale to chyba nie ma znaczenia?, nic się nie wysyłało przecież. Została sprawa trzech programów które są ogólnodostępne, jeden z 15 dniowym testowaniem, inne dwa darmowe, tyle że były w programie P2p i mogły być udostępniane, nie wiem jak z tym jest. Co do telefonu to karta jest Niemiecka (vodafone), kupiona w miniony piatek.

Ostatnia edycja:
Pewnie nic sie nie wydarzy. Usun sobie juz odrazu wszystkie programy p2p. To nie jest zabronione je miec. Ale uzywa sie tych programów do udostępniania i sciagania plikow. Jezeli chodzi o ogladanie filmow przez te programy to nie jest to zabronione jesli program nie zapisuje ich na dysku podczas ogladania.

Powrót