Paczka której nie zamawiałem

• Autor wątku Autor wątku bobpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobpl

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 831
Witajcie, mam mały problem: dzisiaj dzwoni kurier, że ma dla mnie paczkę. Faktycznie - paczka dotarła, jednak jej nie zamawiałem, po otwarciu okazała się telefonem komórkowym.

Paczka ze sklepu internetowego, faktura wystawiona na co prawda moje nazwisko, tylko jakby zamieszkałe w innym miescie. Adres na przesyłce prawidłowy (tzn - mój adres, z moim telefonem i mailem)

Kiedyś w tym sklepie zamawiałem jakieś pierdoły, dzisiaj mi przysłali telefon, którego nie zamawiałem - zamawiał go zapewne ktoś inny poprzez allegro (bo inne dane na fakturze).

Co zrobić z takim fantem? Firma nie odbiera telefonów, a ja sie zastanawiam czy ma tutaj zastosowanie ustawa o ochronie praw konsumentów:

Art. 15.
[Świadczenie niezamówione]

Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań.

Pomóżcie :P

Tym bardziej, że średnio mi sie chce latać po pocztach i odsyłać ten telefon z powodu głupoty sprzedawcy.

Ostatnia edycja:
1. Nic z ta paczka nie rob
2. Czekaj na kontakt ze sklepu
3. Powiedz, ze jedyna opcja to odbior paczki przez kuriera w miejscu wskaanym przez ciebie to nie bedziesz musial nigdzie biegac
4. Co bys nie zrobil to telefonem tym nie mozesz dysponowac

Paczka lezy zapakowana tak jak była, wywalilem opakowanie dhla, bo smieci trzymac nie bede. Przedzwonie tam jeszcze, bo nie mam czasu na czekanie na kurierów i bawienie sie w wysyłki, czas kosztuje, pakowanie paczki również :P

Powrót