Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a czy wogóle tyton sie wlicza jako paczka ,bo sa zakłady tak jak piszecie ze mozesz zrobic paczke na widzeniu i kupujesz mu zywnosc albo higiene ale juz wtedy nie mozna zrobic z wolnosci ale jak kupisz na widzeniu sam tyton czy papierosy to chyba nie uznaja tego jako paczki troche namotałam ale zrozumiecie,a warto zapytac w zk jak to jest konkretnie

ma jedna paczke na kwartał.mozesz kupic sam tytoń i bedzie jako paczka. nie moze przekroczy tylko 5 kg.
natomiast na widzeniu nie kupisz mu samego tytoniu, zeby tak wział go sobie do celi jak bierze papierosy.
tyton moze kupic na wypisce
u nas z widzenia zabiera tylko 1 paczke papierosów. nie moze wziasc nic wiecej. moge kupić na widzeniu kawe, herbate, slodycze- ale musi to zjesc przy stoliku albo ja biore do domu tego co nie zjemy.

ja natomist robie tak ze biore paczke z wolnosci okolo 4kg, zostawiam ja w szafce, ide na widzenie, kupuje w kantynie tyton, bledki itp i Pani z kantyny wynosi mi na brame.po widzeniu podaje paczke i funkcjonariusz doklada zakupy z kantyny.

Ostatnia edycja:
Laura-a napisał:
natomiast na widzeniu nie kupisz mu samego tytoniu, zeby tak wział go sobie do celi jak bierze papierosy.
tyton moze kupic na wypisce

Uprzejmie proszę o nie głoszenie tak jednoznacznych sądów. Proszę sobie zapamiętać, że akurat tą kwestie jednostki penitencjarne regulują dość swobodnie.
I akurat uwierz, że są areszty i zakłady, gdzie z widzenia będzie mógł wyjść z całym kontenerem (niemalże) papierosów. I nie zostanie to policzone jako paczka.

Właśnie np w tym ZK, gdzie mój siedzi nie ma ograniczeń jeśli chodzi o zakupy w kantynie. Kupujesz ile chcesz- nie ma ograniczeń wagowych ani cenowych. Do tego jeszcze przysługuje mu paczka 5kg raz na kwartał. A i zakupy w kantynie moge robic za każdym razem kiedy jestem na widzeniu. Ale widzę, że w niektórych ZK jest dużo gorzej.

zerosix napisał:
o nic nie musisz prosić na bramie po prostu wchodzisz na widzenie i w kantynie kupujesz wszystko co łobuzowi dusza zapragnie

A u nas jest inaczej- trzeba miec talon na zakupy w kantynie, który wystawia strażnik SW bezpośrednio na sali widzeń. Bez tego talonu nie mozna zrobic zakupów.

Ostatnia edycja:
W ZK Koziegłowy podobnie, jak pisze Ewa. Paczka swoją drogą raz na kwartał. A na każdym widzeniu można też zrobić normalne zakupy i tytoń także, tyle ile się chce. Oczywiście ograniczeniem jest pojemność skrzyneczki na kłódkę i ilość pieniążków jakie się ma:)
W każdym ZK może być inaczej w tej kwestii, tak jak pisze forg, dlatego Kasiu najlepiej dowiedz się u źródła.

W paczce, takiej z zewnątrz, to nie można mieć wyrobów tytoniowych ani alkoholu. Sam jak najbardziej może kupić w kantynie.
Oczywiście papierosy, bo alkoholu nie:D

forg napisał:
Uprzejmie proszę o nie głoszenie tak jednoznacznych sądów. Proszę sobie zapamiętać, że akurat tą kwestie jednostki penitencjarne regulują dość swobodnie.
I akurat uwierz, że są areszty i zakłady, gdzie z widzenia będzie mógł wyjść z całym kontenerem (niemalże) papierosów. I nie zostanie to policzone jako paczka.

napisałam to co wiem z zakładów które odwiedziłam, a nie było ich duzo. zle sformułowałam zdanie po prostu- powinnam napisac " w zakładzie w ł...":)

U mojego w ZK rowniez mozna kupic tyton...
Jutro przekaze mu kilka rzeczy...
Prosil o zdj moze miec 10 formatu 9 na 13...
W niektorych zk jest dodadkowe widzenie na dzien kobiet, dowiem sie czy i u mojego tak jest...
Bylo by wspaniale,,,

mimo ze nie bylam na widzeniu. ale dowiedzialam sie jak to jest w plocku. nie mozna wnisc mu papierosow. a paczke z wolnosci otworza. niektore rzeczy zabiora a reszte niemalze pokroja na kawalki. wiec lepiej robic ja w kantynie i w nia wlozyc tyton lub papierosy bo zabrac z widzenia nie moze nic do celi..

a wie ktos moze jak to jest z paczkami i tytoniem w zk potulice?

ja wiem wiem ze na widzeniu mozna kupic tytoń tylko ze jest dużo drozszy dlatego nie raz mam mozliwosc wysłania tytoniu w paczce ,a paczki sa tak jak wszedzie raz na kwartał żywnosc i tylko do 5 kg wraz z opakowaniem na swieta jest do siedmiu kg ale trzeba sie pilnowac wagi bo Ci odeslą paczke a szkoda zywnosci no i higieniczna co miesiąc w której jak do tej pory nie ma znaczenia waga ,na widzeniach mozesz tez oprócz wysłanych zrobic paczke tyle ze tam oprócz słodyczy napojów ,owoców kawy i fajek nie kupisz nic wiecej

ewcia1111 napisał:
a wie ktos moze jak to jest z paczkami i tytoniem w zk potulice?

zależy od zk ale na pewno wyrobów tytoniowych nie można dodawać do paczki żywnościowej jedynie można kupić w kantynie na widzeniu

kassia a musisz miec jakas zgode na wyslanie tytoniu w paczce czy poprostu wysylasz go w kazdej?

nie ma zgody na pismie ale nie było do tej pory z tym problemu jak wysyłałam w paczkach

witam wszystkich jestem tutaj nowa wczoraj moj chlopak trafil do aresztu sledczego:( nie wiem zupelnie kiedy mozna podac mu pierwsza paczke i co mozna do niej wlozyc! poradzcie cos prosze czekam :(

przeczytaj wątek.wszystko tu jest opisane.

a kiedy dac mu pierwsza paczke higieniczna?jak to wlasnie jest tym rodzajem paczek?

Również o tym rodzaju paczek napisano w tym temacie sporo postów.

witam:)
mam pytanie: czy paczka ktora wazy mniej niz 5kg np 4,7kg przejdzie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót