Paczki

• Autor wątku Autor wątku mala987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
anthony napisał:
Oczywiście, w obecności funkcjonariusza za jego zgodą, jednak paczka wysłana pocztą zostałaby zapewne zwrócona do nadawcy.
Tak się składa, że jeśli wysyła się pocztą do tej jednostki, to funkcjonariusze sami przesypują. Dlatego wolałam paczkę osobiście zawieźć przy okazji widzenia. A z tego względu, że funkcjonariuszom zdarza się sporo rozsypać.
Za to w innej jednostce, niektórych produktów wcale nie przesypywali i przyjmowali w oryginalnych opakowaniach ;)

W tym ZK gdzie siedzi mój facet paczki otwierane są przy osadzonym i nic nie jest przesypywane. Nie można napewno wysyłac nic w opakowaniach szklanych, bo paczka odrazu wraca do nadawcy- nic nie jest przesypywane. Raz się tak zagalapowałam i wrzuciłam mu kawe rozpuszczalną w opakowaniu szklanym i paczkę dostałam spowrotem.

A ja mam pytanie jesli chce wysłac paczke higeniczna i jakies ubrania to musi mi przesłać talon poczta w liscie czy w ZK mam sie dowiadywac?? a jesli chce zrobic zakupy w kantynie tzn paczke żeby zabrał ze sobą to tez musze mieć talony czy tylko kogoś powiadmoić??

Może Ci wysłać talon w liście, a jak np. już jedziesz na widzenie, a talon jeszcze nie doszedł to możesz spróbować zadzwonić na bramę i zapytać co jest na talonie i zabrać te rzeczy z talonu.
A jak robisz zakupy w kantynie to o żaden talon ani o nic takiego prosić nie musisz, ani też nie musisz nikogo o tym powiadamiać i wtedy to nie jest liczone jako paczka tylko jako zakupy, choć raz była tu mowa na forum o tym, że w jakimś ZK potraktowano zakupy jako paczkę, ale to chyba jakaś dziwna jednostka była, bo generalnie to jest tak jak piszę - zakupy to co innego i paczka to co innego. Ewentualnie w niektórych jednostkach są limity jeśli chodzi o zakupy w kantynie.
Może zapytaj jeszcze dokładnie w wątku, który dotyczy ZK, do którego się wybierasz.

Ostatnia edycja:
W niketórych ZK nie ma talonów. Czasami tylko prośba o dane rzeczy leży "na bramie" podpisana przez Dyrektora a talonu żadnego nie daję. Wszystko zależy od danej jednostki, musisz się Aleksandra dowiedzieć

No tak, Barbie ma rację, gdzieniegdzie talonów w ogóle nie ma. A ja pisałam o przesłaniu talonu, bo myślałam, że Aleksandra pyta o to czy jak jest wystawiony talon to trzeba go przesłać czy można zrobić paczkę "zaocznie", po prostu myślałam, że wie, że w tej konkretnej jednostce talony są i tylko pyta jaka jest z nimi procedura.

paczka odzieżowa

Witam, mojego brata zamknęli 23 grudnia 2009, do tej pory nie ma pozwolenia na paczkę odzieżową, pomimo że dwa razy pisał już podanie, wszyscy wiemy jaka jest zima za oknem a on tam jest w cienkiej kurtce bez czapki, rękawic i szalika.Co robić ?

RE: paczka odzieżowa

Czekać dalej. W razie co dadzą mu ubrania tzw. skarbowe:) i na pewno nie zmarznie...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam pytanie i mam nadzieje ze ktos mi na nie jest w stanie odpowiedziec. Przeczytalam wiekszosc postow i watkow o paczkach i nie znalazlam odpowiedzi. Awiec tak: Moj M jest juz w ZK od 2 tyg. dostal wyrok 1rok. Zrobilam mu paczke zywnosciowa ale zadzwonil dzis rano i prosil zebym sie chwilowo z nia wstrzymala bo bardziej zalezy mu na higienicznej i wlasnie stara sie o talon i ma nadzieje go dostac w tym tygodniu i pytanie jest takie czy jesli wysle mu paczke zywnosciowa to np. za tydzien nie bede mogla juz wyslac higienicznej? czy to bez znaczenia? Prosze o odpowiedz.

bedziesz mogla. Twojemu chodzilo chyba o wzgledy finansowe w sensie, ze nie bedziesz miala potem za co zrobic higienicznej. tak mi sie wydaje ;)

bez znaczenia ,paczka zywnosciowa przysługuje raz na kwartał,a higieniczna lub odziezowa przysługuje gdy napisze prosbe o talon,jesli dobry wychowawca to moze miec higieniczną co 2 msc:)

zostaw na bramie radyjko. jezeli maz pisze o nim to musi miec zgode dyrektora:) przyjmą napewno:)
a co do paczki zywnosciowej to moza nad delicje, herbate, owoce, cukierki(nie na wage) przerozne wyroby miesne pakowane hermetycznie oraz sery itd.. :)
co do paczki higienicznej trzeba miec zgode dyrektora, z tego co wiem potrzebne jest swiadectwo ze szkoły ale nie wiem po co. Najlepiej zostawic na bramie.

patrycja101 napisał:
a co do paczki zywnosciowej to moza nad delicje, herbate, owoce, cukierki(nie na wage) przerozne wyroby miesne pakowane hermetycznie oraz sery itd.. :)

Bardzo Cię proszę - dodaj jeszcze w którym więzieniu tak można. Bo przepisy są bardzo ogólne i w każdym jest inaczej.

co do paczki higienicznej trzeba miec zgode dyrektora, z tego co wiem potrzebne jest swiadectwo ze szkoły ale nie wiem po co. Najlepiej zostawic na bramie

:-o:-o:-o No właśnie, gdzie zachodzi potrzeba poznania Twojej drogi edukacji?

jesli chodzi o paczke higieniczna to u mojego jest tak ze ten co ma widzenia nie otrzymuje paczki takiej bo mozna kupic w kantynie. dlatego moj zalatwia z kumplem ktory nie ma widzen talon bym mogla wyslac mojemu na nazwisko kumpla. dla mnie to nie normalne ale coz takie ponoc przepisy

wiki73 napisał:
jesli chodzi o paczke higieniczna to u mojego jest tak ze ten co ma widzenia nie otrzymuje paczki takiej bo mozna kupic w kantynie. dlatego moj zalatwia z kumplem ktory nie ma widzen talon bym mogla wyslac mojemu na nazwisko kumpla. dla mnie to nie normalne ale coz takie ponoc przepisy

Cały czas są prośby aby pisać w jakim ZK, bo taka informacja nie mówi gdzie ;)

a wiecie że w zk wojkowice jest pewna anomalia ponieważ tam można przynosić żywność kupywaną na wagę np wędlinę krojoną sery krojone orzeszki ziemne na wagę rzeczy nie muszą być hermetycznie zamknięte :D

W Suwałkach też jest anomalia , bo można podać w paczce np. kotleciki zrobione przez żonę :P

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót