Pagony

• Autor wątku Autor wątku kojka87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kojka87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mam pytanie i nie wiem gdzie o to zapytać. A chodzi mi o to czy posiadanie wojskowych pagonów oraz ich sprzedawanie (np na allegro) będąc przy tym cywilem nie mającym nic wspólnego z wojskiem jest legalne? Czy nie łamie to żadnych przepisów?

zależy jeszcze ile tych pagonów jest i w jaki sposób osoba weszła w ich posiadanie...:) a także czy jeśli z tego handlu uczyniła sobie stałe źródło dochodu to czy posiada zarejestrowaną działalność i czy rozlicza się z tego handlu przed US...:)

Mam je bo znalazłem nie ukradłem. Chciałem sprzedać na allegro, czy mogę to zrobić? Jest ich około 50.

Handel pagonami nie jest zabroniony. Jest jednak male ale w Pańskiej wypowiedzi:

Kodeks karny:
[cytat:1lyvna1e]

Art. 284. § 1. Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą lub prawo majątkowe,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Kto przywłaszcza sobie powierzoną mu rzecz ruchomą,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi lub przywłaszczenia rzeczy znalezionej, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 4. Jeżeli przywłaszczenie nastąpiło na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego. [/cytat:1lyvna1e]

Jeśli zaś rzecz jest warta mniej niż 250zł to kodeks wykroczeń mówi:
[cytat:1lyvna1e] Art. 119. § 1. Kto kradnie lub przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, jeżeli jej wartość nie przekracza 250 złotych,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

§ 2. Usiłowanie, podżeganie i pomocnictwo są karalne.
§ 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 dopuścił się go na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na żądanie pokrzywdzonego.
§ 4. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1, można orzec obowiązek zapłaty równowartości ukradzionego lub przywłaszczonego mienia, jeżeli szkoda nie została naprawiona. [/cytat:1lyvna1e]

[cytat="kojka87"]Mam je bo znalazłem nie ukradłem. Chciałem sprzedać na allegro, czy mogę to zrobić? Jest ich około 50.[/cytat] hmm..... tiaaa.... to teraz pagony można znajdować w takich ilościach....? a gdzie ....?w jakim magazynie...?:)

Markiz w żadnym magazynie powiem tak no nie znalazłem byłem człowiekiem od czarnej roboty w MON robiłem to co wychodziło taniej dla MON ale nie było zgodne z prawem i miałem też utylizować różne rzeczy były tam m.in. pagony część zostawiłem sobie część porozdawałem a z częścią nie mam co zrobić więc myślę że może je sprzedam. Tak wygląda moja sytuacja.

Ostatnia wersja zdarzeń też sugeruje przywłaszczenie cudzej rzeczy. Być może o niewielkiej szkodliwości społecznej - ale jednak znamion można się dopatrywać.

Witam!
Zwracam się do Was z zapytaniem odnośnie:
Co mam zrobić jeżeli swojego czasu kontaktowałam się z Panem, który podawał się za biegłego sądowego w dziedzinie wyceny zbiorów filatelistycznych i ten człowiek "pożyczył" ode mnie kilka znaczków do sprawdzenia ich wartości itd.Od kilku miesięcy nie mam z tym Panem żadnego kontaktu.Telefony ma wyłączone.Chciałam się zapytać czy to podlega pod przywłaszczenie i jeśli tak to czy mam się z tym udać na policję. Oraz jak będzie wyglądał przebieg sprawy.
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Anna_80

Tak, może to być przywłaszczenie. Ile gdzieś warte były te znaczki?
Nalezy złożyć zawiadomienie na Policję lub do Prokuratury.

czy muszę mieć prawnika w tej sprawie??no i jak będzie wyglądało postępowanie??
a co jeżeli nie wiem ile były warte znaczki??

No to proszę napisać, że nie wie Pani.
Nie musi mieć pani prawnika.
A żeby się dowiedzieć jak wygląda postępowanie,proszę przejrzeć forum.

Powrót