Pakiet serwisowy ASO - tryb postepowania

• Autor wątku Autor wątku 1skoku1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1skoku1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry, chciałbym prosić Was o radę:
1. Czy warto zajmować się tym tematem
2. Jeśli tak, to jak powinienem dalej procedować ten temat.

Opis sytuacji:
W roku 2021.08.31 kupiłem pakiet serwisowy obejmujący przeglądy auta. Pakiet był ograniczony limitem kilometrów i czasem (30 000km i 2 lata.)
W rozumieniu pakietu był on skonstruowany, aby objąć 2 przeglądy serwisowe w ASO.
Pierwszy przegląd w ramach pakietu odbył się bezproblemowo 18 dni po jego zakupie (2021.09.18 ). Drugi serwis ze względu na niskie przebiegi wypadał po 2 latach czyli 2023.09.18 ).
Ze względu na zakończenie pakietu w dniu 31.08.2023 zadzwoniłem do ASO (24.08.2024), aby umówić termin przeglądu. Nie wpadłem na pomysł aby zaznaczyć że mam pakiet serwisowy, który się kończy 31.08.2023. Po krótkiej rozmowie o stanie samochodu oraz terminach dostępności serwisu umówiono mnie na przegląd w dniu 22.09.2023. Po odbytym serwisie zażądano ode mnie zapłatę za wykonanie serwisu (około 3000zł). Przyznam szczerze, że zaskoczyła mnie ta sytuacja. Okazało się, że pakiet został wyłączony w dniu 31.08.2023 i dealer nie mógł na niego odnieść przeglądu a ja nie mogłem z niego skorzystać.
Oczywiście napisałem reklamacje w tym temacie niestety dostałem odpowiedź odmowną.

Cóż z mojego punktu widzenia:
1. Zgłosiłem auto do serwisu w okresie kiedy pakiet jeszcze działał,
2. W umowie, ulotkach nie było informacji że pakiet obowiązuje w dniu wykonania przeglądu a nie w dniu zgłoszenia.
3. Oraz nie wiedziałem że muszę wszystkim przypominać że mam pakiet serwisowy.

Nadmienię,że Dealer, producent i sprzedawca pakietu okazali się odrębnymi spółkami, działającymi pod nazwą marki auta.

Proszę o doradzenie mi jakie dalsze działania powinienem w tym temacie wykonać i czy mam szanse odzyskać pieniądze.

Nie widze najmniejszych szans. Równie dobrze mogłeś dzień przed upływem pakietu serwisowego umówić serwis na za rok i też myślisz, że liczyłaby się data zgłoszenia?

Z ciekawości, zacytuj odpowiedz odmowną i podaj markę i nazwę pakietu.

Dziękuje za odpowiedź. ponizej odpowiedź odmnowna. Pytanie tylko czy Serwis nie powinien mnie umówić przed upływem pakietu albo poinformować że usługa bedzie płatna?
Proszę:
"dziękujemy za zgłoszenie. Skontaktowaliśmy się w Pana sprawie z partnerem serwisowym Audi . Ustaliliśmy, że serwis zwrócił się w Pana sprawie do Volkswagen Financial Services, celem przedłużenia okresu obowiązywania pakietu. Operator pakietu serwisowego nie wyraził zgody na jego przedłużenie.

Przepraszamy za wszelkie niedogodności, niestety nie jesteśmy w stanie uczynić zadość Pana oczekiwaniom związanym z aktualizacją pakietu."

A czego się domagałeś w swojej reklamacji? Bo tu mowa o aktualizacji/przedłużeniu a ty pisałeś o niejasnej ofercie czy liczy sie data zgłoszenia czy data przeglądu.

wg mnie jedno z drugiego wynika.
Po prostu zadzwoniłem do ASO informujac, że samochód woła o przegląd a oni mnie umawiają po zakończeniu pakietu i chcą zapłaty.

reklamacje napisałem tak:
"W dniu 31.08.2021 r zakupiłem pakiet serwisowy 2 lata lub 30000 km. W dniu 24.08.2023r umawiałem się do serwisu na przegląd, zaproponowany termin przeglądu to 18.09.2023 r(obciążenie serwisu). W dniu dzisiejszym 18.09.2023 okazało się że pakiet jest już nieaktywny. Byłem przekonany że uruchomieniem usługi serwisowej jest termin zgłoszenia auta do serwisu czyli jeszcze w okresie aktywnego pakietu. Pracownik serwisu przyjął samochód natomiast poinformował mnie że usługa może być płatna, jeżeli pakiet niezostanie wznowiony. W związku z tym proszę o jego aktywację."

Sytuacja jest taka, ze audi ma zaprogramowany harmonogram przeglądów i umawiam się wtedy kiedy jest to konieczne. (rożne są opinie czy to dobre czy nie, ale to inny wątek). Jak zawołał że konieczny przegląd to dzwonie i się umawiam. Tak i zrobiłem teraz. Niestety gdyby mnie umówili do 31.08 to wykonaliby przegląd w ramach pakietu a że zaproponowali po 31 to musze płacić. Z przykrością stwierdze że totalnie nie wpadłem na pomysł aby wymuszać od nich zrobienie tego przeglądu do 31.08. Po co? Uległem niestety reklamom i jako "naiwny"konsument nie wyczułem ze mogę zostać "oszukany" :(.
W końcu:
"Gratulujemy zakupu Pakietu przeglądów serwisowych Audi:
wygoda korzystania z obowiązkowych przeglądów okresowych u wszystkich Partnerów Serwisowych Audi w Polsce,
obowiązkowe przeglądy okresowe wykonywane w wydłużonym przedziale czasowym wg zaleceń wskaźnika w cyklu Long Life, bez troski o koszty,
profesjonalne przeglądy wykonywane zgodnie z instrukcją obsługi samochodu z użyciem: oleju silnikowego zgodnego ze specyfikacją producenta, filtra oleju, filtra przeciwpyłkowego, filtra paliwa, filtra powietrza, podkładki korka oleju, płynu hamulcowego, świec zapłonowych, oleju przekładniowego do automatycznych skrzyń biegów, oleju sprzęgła 4×4,
dodatkowo podczas przeglądu okresowego uzupełniany jest AdBlue i płyn do spryskiwaczy."

Ostatnia edycja:
Ja bym domagał się w reklamacji zwrotu środków a nie wydłużenia przeglądu.
Napisz jeszcze raz. Wtedy też w inny sposób będą musieli sie ustosunkować.

Nie wróżę sukcesu ale nic cię to nie kosztuje ;)

Może spróbuję, ale

Cóż wychodzi na to że pieniądze stracone a ja.... już nie skorzystam z oferty audi, Tak jak w filmie Barei "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" - Nie będę tu więcej kupował :D

Dziękuje bardzo za podpowiedź

Umowa serwisowa była jasna 2 lata i/lub 30 tys. Nie rozumiem powodu twojej reklamacji. Umowy się czyta przed, a nie po podpisaniu. Czyta się dokładnie. Choć w tym przypadku sprawa jest jasna nawet bez czytania szczegółów. Pretensje tylko do siebie. Można było umówić przegląd wcześniej.

Powrót