Paliwo w bagażniku - wyjazd do Francji

• Autor wątku Autor wątku Podróżnik21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Podróżnik21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, mam pytanie.
Co przeglądam forum to odpowiedź jest inna. Chodzi mi o to, ile mogę mieć paliwa w bagażniku będąc w Niemczech? Wiem, że dla Polski jest to 10 litrów.
Chodzi o to, że wyjeżdżam do Francji na 2 dni i mam ropę za darmo. Ropa jest legalna, pracuję na szrocie i po prostu paliwo ze zbiorników jest wylewane i dzielone między pracownikami. A, że uzbierało mi się ponad 200 litrów to po co mam tankować na stacjach. Pierwszy pomysł to legalny baniak 10 litrów na widoku i 40 litrów w piątkach, które wleje przed Niemcami i baniaki wyrzucę. Ale nie mogę nigdzie znaleźć info ile mogę tego paliwa mieć w Niemczech, przykładowo zatankowałem u nich a paragon wyrzuciłem albo nie wziąłem.
Jeżdżąc po Polsce potrafiłem w baniaki nalać razem 100 litrów. Jak to wygląda z Niemcami? Proszę o konkretne odpowiedzi od osób, które znają tamtejsze prawo a nie gdybaczy...

Na terenie niemiec i wiekszosci krajow UE maksymalnie 20 litrow paliwa w karnistrach (lacznie).

Legalnie papierosów mogę 10 czy 15 paczek? Bo też jedni piszą i mówią jedno a inni drugie. Służba Celna i Straż Graniczna w moim mieście jest ograniczona do wiadomości przewożenia do i z Rosji i nic po za tym.

Z Polski do Niemiec wolno wwziezc 4 wagoniki papierosow, pod warunkiem ze to sa papierosy z legalna polska akcyza, a nie jakies lewe ruskie, bo takich w ogole nie wolno wwozic bez cla

To Niemców nie obowiązuje że wewnątrz wspólnoty na własny użytek papierosy można przewozić bez ograniczeń?

Kwestie przewozu papierosow kazde panstwo unijne reguluje we wlasnym zakresie. Do Niemiec wolno wwziezc z innego kraju unijnego 4 kartony papierosow z akcyza unijna

Gdzie ja znajdę stronę z aktualnymi przepisami? Czy do UK też można 4 kartony na osobę?

na stronie administracji celnej kazdego kraju unijnego, bo kazdy kraj ma swoja administracje celna.

Jak nie lecisz samolotem do UK, to informacje brytyjskie nic ci sie nie przydadza przy przekraczaniu samochodem granicy polsko-niemieckiej, bo wtedy obowiazuja niemieckie przepisy wwozu na teren Niemiec, przy przekraczaniu nastepnej granicy, np. niemiecko-francuskiej, obowiazuja francuskie przepisy wwozu itd

Ale będąc polakiem mogę mieć 4 pakiety na osobę, teraz tylko muszę wiedzieć ile mogę mieć będąc we Francji i w UK. Na wakacje zamierzam jechać do UK do rodziny na jakiś czas więc temat papierosów jest ciekawy.

Jak pisałem na początku interesuje mnie temat paliwa, czy kontrole policyjne w Niemczech są jakieś konkretne? Bagażnik miałbym wyładowany ciuchami w torbach i dyskretnie upchane gdzieś te paliwo. 20 legalnie na widoku.

Czy ty nie rozumiesz, ze jadac z Polski do Francji przez Niemcy, nie jest wazne, ile wolno miec we Francji, bo na granicy polsko-niemieckiej licza sie tylko przepisy niemieckie, jesli Francuzi zezwalaja np. 10 kartonow (nie wiem, po prostu pisze teoretycznie), to na granicy niemieckiej nie mozesz sie powolywac na to, ze jedziesz to Francji, bo do Niemiec wolno wziec z Polski 4 kartony i koniec.

Jak cie zatrzyma w Niemczech kontrola celna przy granicy (co nie nalezy do rzadkosci), to na 100% ci znajda to paliwo, bo to nie bedzie kontrola na piekne oczy

Ostatnia edycja:
Więc ile mogę mieć papierosów we Francji i w UK?
Ja wszystko rozumiem, ale nawet pisząc e-maile do służb celnych to odpowiedzi od tygodnia nie otrzymałem. 20 litrów paliwa legalnie będę wiózł, nie ma co ryzykować dla 50zł.

Dobra, już wiem ile mogę mieć w UK. Jadąc w dwie osoby plus dziecko można zaryzykować i wziąć 10 rakiet. Najwyżej Niemcy zatrzymają do kontroli...

Czy kontrolę w Niemczech są częste?

Panowie ostatnie pytanie i nie truje Wam tyłka. 20 litrow będę miał w kanistrze, 40 litrów biorę i doleje przed Niemcami a jakie mogą być konsekwencje tego, jeżeli wleje tylko 35l bo reszta się nie zmieści, jaka będzie kara? Czy za te 5 litrów można iść siedzieć? Przypomnę, że ropy mam nadmiar dlatego zależy mi aby nie tankować droŻszego.

Powrót