D
Deminer84
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Witam. Przez jakiś czas pracowałem nad systemem dla uczniów szkoły, do której chodzę (panel jako strona www), który ma za zadanie usprawnić jej funkcjonowanie. Działa on tak: Każdy uczeń szkoły miałby swoje konto (rejestracja to podanie nazwy użytkownika, imienia, nazwiska, emaila, wybranie klasy) - to wszystko. Brak żadnych adresów, ocen itd. Po zalogowaniu uczeń ma dostęp do planów lekcji, przyszłych zastępstw (w nich nowy nauczyciel, nowy przedmiot, numer klasy, data), systemik wiadomości pomiędzy użytkownikami, prywatny organizer. Dane są zapisywane w bazie danych na serwerze www szkoły, bądź moim prywatnym (tutaj już od strony technicznej dowolność). Dane nie są w żaden sposób udostępniane na zewnątrz, są wykorzystywane np. do wyświetlenia zastępstwa dla twojej klasy, system wiadomości, żeby też każdy wiedział, do kogo pisze. Oczywiście panel jest dostępny tylko dla uczniów i nauczycieli danej szkoły oraz muszą być oni zalogowani, aby cokolwiek zrobić.
Pojawia się kwestia danych osobowych. Mój panelik wyszedł mi dobrze, nauczyciel informatyki chciałby go wprowadzić do szkoły, ja również. Co mogę zrobić, aby w kwestii danych osobowych (dane chronione i znikome, ale zawsze) mógł on działać "legalnie"? Dodanie informacji o danych podczas rejestracji to nie problem, natomiast brak imienia, nazwiska, emaila tworzy mi niemałe komplikacje, tak samo jak wyrzucienie całego systemu logowania.
Czy mogę prosić o porady, jak taką sprawę można rozwiązać, aby mógł on działać? Bardzo mi na tym zależy. Z góry dziękuję za pomoc.
Pojawia się kwestia danych osobowych. Mój panelik wyszedł mi dobrze, nauczyciel informatyki chciałby go wprowadzić do szkoły, ja również. Co mogę zrobić, aby w kwestii danych osobowych (dane chronione i znikome, ale zawsze) mógł on działać "legalnie"? Dodanie informacji o danych podczas rejestracji to nie problem, natomiast brak imienia, nazwiska, emaila tworzy mi niemałe komplikacje, tak samo jak wyrzucienie całego systemu logowania.
Czy mogę prosić o porady, jak taką sprawę można rozwiązać, aby mógł on działać? Bardzo mi na tym zależy. Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnia edycja: