Papierosy do UK

• Autor wątku Autor wątku pawel13a3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel13a3

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam.
Szukałem tu odpowiedzi na forum o tym ile mogę wwieźć papierosów do Anglii i już się pogubiłem, bo widziałem opinie że 200 albo 800 albo 3200 .
Więc jak to dokładnie jest?
Opiszę sytuację:
np wylatuję z Polski do UK samolotem i w Polsce mam zamiar kupić papierosy(z polską akcyzą).
Ile mogę ich zabrać do UK tak żeby po drodze nie zostały skonfiskowane etc?

Mozesz zabrać ile chcesz ale powyżej 800 sztuk jak jaco wspomniał najpewniej wezmą cie na spytki. Jeśli juz wezmą to masz jak w banku ze fajki zabiorą. Mi zabrali ponad 11000 :) juz sie nie moge doczekać 15 maja, wtedy okaże sie ile jest wart system prawny w tym kraju.

11k fajek? uuu to na bogato :)
A więc wracając do pytania. Gdybym leciał z dziewczyną (niepaląca) i ona także weźmie 800szt fajek to byłyby problemu czy na luzie by przeszło?

800 sztuk na osobe,wiec spokojnie moze zabrac.

to zalezy czy cie zatrzymaja czy nie, jesli zatrzymaja i z rozmowy wyniknie ze ktores z was nie pali, pozniej okaze sie ze chociaz na jedno pytanie odpowiedz byla zla to zabiora fajki pomimo tego ze bylo ich tylko 800. nie ma gwarantowanej ilosci ktora UKBA pozwoli przewiesc. aczkolwiek 800 jest bezpieczne.

Na stronie HMRC wyraźnie jest napisane ze 800 sztuk na jedna osobę,więc jak każde będzie miało po 800 sztuk osobno w swoim bagażu to nie powinni nawet się przyczepić.Nawet jeżeli nie palę to mam prawo przywieźć 800 sztuk.

Witam. Korzystając z postu chciałabym dowiedzieć się ile mogę wysłać pocztą papierosów, gdzieś słyszałam, że jeden karton. Jak to wygląda?

poczta mozesz wyslac dowolna ilosc, zadeklaruj ze w paczce sa papierosy i powiedz odbiorcy zeby przyszykowal sobie duzooooo kasy na clo i vat. po doliczeniu cena fajek wyjdzie mniej/wiecej tyle ilekosztuja w sklepie w UK.
Jeslijednak nie chcesz placic cla i vatu to iosc jaka mozesz wystac wynosi `0` (slownie, zero). Nie wolno wysylac papierosow poczta, jesli tylko je znajda (prawdopodobienstwo ze tak sie wydarzy jest bardzo duze) to jest zatrzymaja i odbiorca dostanie list ze ma zaplacic clo i vat.

I dokladnie tak jest. Osobiscie zaplacilam nawet troszke wiecej jak w sklepie.

kiedys to przechodzilo, ale to bylo kiedys. jak sie upomna o clo zawsze mozna powiedziec ze nie ma sie nic wspolnego z tymi fajkami i ze ktos nam chcial narobic klopotow. powiedziec ze nie masz pojecia kto to wyslal i ze nie naleza one do ciebie. w ten sposob powinno udac sie uniknac placenia cla ale fajki przepadaja.

Kiedys bylo gorzej jak teraz w 2002 zaplacilam £44 za karton a w sklepie byly po £4,20 za paczke.

A ktos byl kiedys wypytany przez customsow?

ja bylem i zabrali mi fajki,w zeszlym tygodniu przegralem sprawe w sadzie. teraz szukam adwokata :)

no to ladnie bardzo mnie ciekawi co wyjdzie

O co chodziło z tym systemem prawnym po 15 maja? Mi niestety też conieco zabrali jeśli jesteś w temacie to mam pytanie. Po jakim czasie taki wpis u nich się wymazuje? W tej chwili dostałam jedynie pouczenie bez mandatu i oczywiście że jeśli jeszcze kiedyś... itd. I jeszcze mnie tu straszył że za każdym razem beda mnie odrazu po kontroli paszportowej sprawdzać. Ale mam znajomych którzy mieli większe wpadki i to po parę i z mandatami i teraz jak leca to nikt ich nie kontroluje. Hm jakieś rady? :tuptup:

nie prawda mi wysylaja do uk caly czas papierosy nie jakies duze ilosci ale co miesiac dwa po 2 wagony i nic nigdy nie bylo dodam ze wysylane listem poleconym priorytetowym

Czyli lamiesz prawo. Bedziesz je dostawac do czasu, pewnego dnia sie zdiwisz bo zamiast listu bedzie powiadomienie o wezwaniu do zaplacenia cla.

Powrót