E
Encore1974
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 35
Witam serdecznie
Czy mogę wysłać za pośrednictwem poczty polskiej (listem poleconym) do Niemiec:
- 5 paczek papierosów,
- 1 opakowanie etopiryny,
- 1 opakowanie leku zakupionego na receptę (lek przeciwzapalny).
Przesyłka z przeznaczeniem dla znajomej aktualnie pracującej w Niemczech.
Czy wysyłka do Niemiec któregoś z powyższych produktów w podanej wyżej ilości jest zakazana? Jeśli tak, to jakie ewentualne konsekwencje grożą nadawcy takiej przesyłki?
Nadmieniam, że zadałam dziś powyższe pytanie w jednej z bydgoskich placówek poczty polskiej - obsługująca mnie Pani najpierw długo walczyła z zaskoczeniem, następnie, po około 20 minutach szukania informacji w systemie, poinformowała mnie, że na pewno nie mogę wysyłać pieniędzy, a następnie wymieniła spore stado zwierząt - z pszczołami włącznie. Na pytanie o papierosy w ilości 5 paczek i wspomniane wyżej leki nie potrafiła dać mi odpowiedzi.
Zatem Wam z góry dziękuję za odpowiedź.
Czy mogę wysłać za pośrednictwem poczty polskiej (listem poleconym) do Niemiec:
- 5 paczek papierosów,
- 1 opakowanie etopiryny,
- 1 opakowanie leku zakupionego na receptę (lek przeciwzapalny).
Przesyłka z przeznaczeniem dla znajomej aktualnie pracującej w Niemczech.
Czy wysyłka do Niemiec któregoś z powyższych produktów w podanej wyżej ilości jest zakazana? Jeśli tak, to jakie ewentualne konsekwencje grożą nadawcy takiej przesyłki?
Nadmieniam, że zadałam dziś powyższe pytanie w jednej z bydgoskich placówek poczty polskiej - obsługująca mnie Pani najpierw długo walczyła z zaskoczeniem, następnie, po około 20 minutach szukania informacji w systemie, poinformowała mnie, że na pewno nie mogę wysyłać pieniędzy, a następnie wymieniła spore stado zwierząt - z pszczołami włącznie. Na pytanie o papierosy w ilości 5 paczek i wspomniane wyżej leki nie potrafiła dać mi odpowiedzi.
Zatem Wam z góry dziękuję za odpowiedź.