papierosy samolotem

• Autor wątku Autor wątku wiket
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiket

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Dzień dobry,

W jakiej ilości mogę przewieźć z Polski do Niemiec papierosy, drogą lotniczą? Papierosy są z akcyzą rosyjską.

Pozdrawiam serdecznie

Za brak akcyzy Polskiej zapłacisz cło.
powodzenia

Dzięki za odpowiedź. Gdzie, chcę o tym poczytać, znajdę podstawę prawną?

Co do ilości legalnie przemieszczanych między krajami-członkami UE artykułów akcyzowych informacji można uzyskać w UC oraz na stronach Ministrestwa finansów.
Brak akcyzy kraju członkowskiego UE przy przemieszczeniu towaru akcyzowego z jednego kraju Unii do innego kraju Unii powoduje wymóg zapłaty akcyzy kraju wywozu.
Sposób przemieszczania nie ma znaczenia.

Dostałem odpowiedź od niemieckich celników:
You can bring in from non-EU countries up to 200 cigarettes free of import duties.
Here you can find this information: Customs online - Travellers’ allowances
Within the EU you can travel with up to 800 cigarettes taxed in the EU. This amount is reduced to 300 cigarettes for the republics of Bulgaria, Croatia, Latvia, Lithuania, Hungary, and Romania. All this cigarettes have to have a tax stamp. If they don't have it, they are illicit.
Here you can find information on the movement of tobacco within the EU: Customs online - Alcohol, tobacco and products containing coffee
The possible amount of imported or moved cigarettes or tobacco products doesn't depend on the used means of transport.

As far as this answer contains legal statements this information can - for legal reasons - only be given to the best of our knowledge and is non-binding.

Także w świetle postu rws-92 oraz wypowiedzi funkcjonariusza wnioskuję, że mogę do Niemiec wwieźć do 200 sztuk papierosów z akcyzą inną niż któregoś z krajów UE, jeśli w kraju wywozu (w tym przypadku Polsce) opłacę akcyzę. Proszę o potwierdzenie prawidłowości mojego rozumowania, a temat dla autora będzie wyczerpany :)

Powrót