par 197 i 280 Pilne!!

• Autor wątku Autor wątku kamy84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamy84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Jestem tu poraz pierwszy i mam ogromny problem!!Moj chłopak dopuscił sie gwałtu na kobiecie 7 lat temu ukradł jej telefon i groził nozem ona sama nawet nie miała zadnych powaznych obrazen tylko drobne otarcia dopiero po 7 latach został zatrzymany!!w chwili zdarzenie ona miala 22 lata a moj chłopak 18!!spadło to na nas jak grom z jasnego nieba!!wynajełam mu adwokata lecz on nie chce mi udzielic zadnych konkretnych informacji bo taki jego zawod i nie moze mi nic obiecac!!
Moj chłopak nigdy nie był karany,ma dobra opinie srodowiskowa i bardzo tego załuje piszac w listach ktore sa cenzurowane!!pierwsza rozprawa odbyła sie po 3 msc aresztu niestety sama poszkodowana sie nie stawiła bo mieszka za granica i ma rodzine!!niewiem co myslec!!on bardzo zle to przezywa bo jest słaby psychicznie!!bardzo prosze chce sie przygotowac na najgorsze ile mu grozi??:-(

Art. 197. [Gwałt] § 1. Kto przemocą, groźbą bezprawną lub podstępem doprowadza inną osobę do obcowania płciowego,
podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
§ 2. Jeżeli sprawca, w sposób określony w § 1, doprowadza inną osobę do poddania się innej czynności seksualnej albo wykonania takiej czynności, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 3. Jeżeli sprawca dopuszcza się zgwałcenia wspólnie z inną osobą, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.
§ 4. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1–3 działa ze szczególnym okrucieństwem, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 5.

Art. 280. [Kradzież z rozbojem] § 1. Kto kradnie, używając przemocy wobec osoby lub grożąc natychmiastowym jej użyciem albo doprowadzając człowieka do stanu nieprzytomności lub bezbronności,
podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
§ 2. Jeżeli sprawca rozboju posługuje się bronią palną, nożem lub innym podobnie niebezpiecznym przedmiotem lub środkiem obezwładniającym albo działa w inny sposób bezpośrednio zagrażający życiu lub wspólnie z inną osobą, która posługuje się taką bronią, przedmiotem, środkiem lub sposobem,
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.

Powrót