Parafia bez duszpasterza

• Autor wątku Autor wątku medrekp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

medrekp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Księdza zatrzymała policja, parafia bez duszpasterza, gdzie się udać, jak załatwić sprawę w kancelarii parafialnej? Czy w takim wypadku można sobie pomóc samemu sporządzając taki dokument? Pozdrawiam. Paweł

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
iść do dekanatu lub kurii jak niema tego kto wydać

medrekp napisał:
Księdza zatrzymała policja, parafia bez duszpasterza, gdzie się udać, jak załatwić sprawę w kancelarii parafialnej? Czy w takim wypadku można sobie pomóc samemu sporządzając taki dokument? Pozdrawiam. Paweł

Jak to samemu? Chcesz podrobić podpis proboszcza?

Mam już świadectwo bierzmowania. Po "znajomości" pieczęć parafii przystawił kościelny :)

Ciekawe czy ksiądz w parafii gdzie będziesz to składał wie, że Twój proboszcz siedzi i czy nie zdziwi go, że zza krat wystawił zaświadczenie :D

Myślę, że nie wie i się nie dowie. Raz, że inna diecezja, dwa że na drugim końcu polski. bierzmowany byłem więc to tylko formalność :) Mam nadzieję, że policji nie zainteresuje, życie parafii która nie ma na tę chwilę swojego duszpasterza tzn. uczestnictwo w uroczystościach wymagających wydania takiego czy innego świadectwa z pieczęcią tej parafii :D

medrekp napisał:
Mam już świadectwo bierzmowania. Po "znajomości" pieczęć parafii przystawił kościelny :)
nie ważne kto przystawił pieczęć - ważne kto podpisał dokument i czy był do tego uprawniony...:)

nie, no spoko - księdza da się oszukać, a jakby co, to do spowiedzi pójdziesz w innej parafii, żeby się nie dowiedział :evil:

o-o napisał:
nie, no spoko - księdza da się oszukać, a jakby co, to do spowiedzi pójdziesz w innej parafii, żeby się nie dowiedział :evil:

Dokładnie. Mamy też rozdział państwa od kościoła więc instytucjom świeckim nic do tego :)

rozumiem zatem, że biologiczni rodzice oczywiście zostaną powiadomieni, że do chrztu będzie im trzymał dziecko nie nazywając rzeczy po imieniu, człowiek fałszujący podpis księdza ?

Czas zakończyć tę wielowątkową opowieść.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót