Parafraza

• Autor wątku Autor wątku Concern
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Concern

Użytkownik
Odpowiedzi
267
Przepraszam ze odkopuje ale szukałem tematu o tym. Myśle se chodzi o to, a i mnie to ciekawi: czy parafraza nie jest opracowaniem. Prace dyplomowe czy książki naukowe często sie pisze parafrazując wiele fragmentów. Ewentualnie czy zachodzi tu zbieg z prawem cytatu ze można wykorzystać małe wstawki nawet w formie opracowania i korzystanie bez pozwolenia twórcy .

Mnie osobiście ciekawi również czy jeżeli zestawiamy treść (zestawiamy w celu polemiki) dwóch utworów (np wierszy czy książek) to czy de facto nie opracowujemy tych utworów na co juz jest wymagana zgoda twórcy.

Ostatnia edycja:
RE: Prawo autorskie do tekstu - kiedy napisanie coś "własnymi słowami" jest plagiatem

Następnym razem nie odkopuj.
Może być ale nie musi. Jest to pojęcie bardzo pojemne i każde działanie należy rozpatrywać indywidualnie. Co do zasady jest to przekazanie sensu innej wypowiedzi własnymi słowami zatem nie powinno to być opracowaniem.

Ostatnia edycja:
RE: Prawo autorskie do tekstu - kiedy napisanie coś "własnymi słowami" jest plagiatem

Szukałem tematu a tu nie został wyjaśniony dlatego odkopałem. Czyli uważasz ze należy ostorznie parafrazował (nawet z podaniem źródła)? Wychodziłoby ze de facto lepiej cytować bo jest prawo cytatu.

Także ciezko byłoby tutaj robić takie prace, artykuły jak np. Przegląd działań marketingowych firmy X, bo rozkładając stronę internetowa na czynniki pierwsze de facto ja opracowujemy?

Idąc za ciosem - recenzja mogłaby być opracowaniem. Lub pisanie o utworze (np. Analiza obrazu, pisanie otoczki słownej do logo firmy etc)

No i cytaty tłumaczone na potrzeby pracy magisterskiej - tez by były opracowaniem. Nie ma wiec czegoś takiego jak zbieg z prawem cytatu?

Ostatnia edycja:
Powrót