Paragon czy faktura?

• Autor wątku Autor wątku Raiz3n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raiz3n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Dzień dobry wszystkim. Nie potrafię w internecie znalezć odpowiedzi na swoje pytanie, w zwiazku z tym postanowiłem zapytać na forum. Pracuje w pewnej firmie usługowej, do tej pory wystawialiśmy normalne paragony i faktury. Niedawno dostaliśmy kasę na której można wystawiać paragony z numerem nip, czyli te faktury uproszczone. Chciałbym zapytać czy jeśli klient sobie życzy normalną fakturę to jestem zoobowiazany taką wystawić czy bez względu na jego zdanie powinienem wystawić paragon z nipem? Wcześniej zdarzaly się przypadki że np. trzeba bylo wpisac nr. Rej auta na fakturze, na kasie nie jestem w stanie tego zrobić. Drugie pytanie, czy to ja jestem zoobowiazany zapytać klienta "paragon czy faktura" czy to klient jest odpowiedzialny zeby powiadomic mnie o checi uzyskania faktury przed wystawieniem paragonu? Niekiedy zdarzało sie że po wydrukowaniu paragonu klient sobie przypominał że chce fakture. Znalazlem kilka odp na to pytanie ale wzajemnie sie wykluczały i nigdzie nie było podanej podstawy prawnej, jakiegoś rozporzadzenia czy ustawy. Ktoś jest w stanie mi wyjaśnić co i jak?

Zgodnie z obecnie obowiązująca interpretacją, w przypadku wydania paragonu fiskalnego z nipem do 450 zł, należy odmówić wystawienia FV. Odpowiednie wyjaśnienia można odnaleźć na stronie MF.

Ministerstwo Finansów wydało Objaśnienia podatkowe z dnia 16 października 2020 r. Paragony fiskalne uznane za faktury uproszczone.

Znajdziesz je tutaj: https://www.gov.pl/web/finanse/obja...a-paragonow-fiskalnych-za-faktury-uproszczone

Czytamy w nich: „W przypadku transakcji sprzedaży zawieranych pomiędzy podmiotami gospodarczymi na kwotę nieprzekraczającą 450 zł (100 euro), sprzedawca ma prawo udokumentowania jej paragonem fiskalnym zawierającym numer NIP nabywcy, czyli fakturą uproszczoną. (...). ”

Potwierdza to Dyrektor KIS w interpretacji indywidualnej ( sygn. 0114-KDIP1-3.4012.161.2020.1.ISK ) z dnia 20 kwietnia 2020 r.:

"Wątpliwości Wnioskodawcy dotyczą prawa do wystawienia faktury zgodnie z art. 106h ust. 1 ustawy do paragonu z NIP do kwoty 450 zł lub 100 EUR brutto w przypadku nieuznania przez Kontrahenta wydanego przez Wnioskodawcę paragonu za fakturę wystawioną zgodnie z art. 106e ust. 5 pkt 3 ustawy.

Wskazać w tym miejscu należy, że paragon dokumentujący sprzedaż do kwoty 450 zł brutto lub 100 euro, zawierający numer NIP nabywcy oraz pozostałe dane wymagane dla faktury z wyłączeniem danych wskazanych w art. 106e ust. 5 pkt 3 ustawy, stanowi fakturę uproszczoną, traktowaną jak zwykła faktura. W praktyce oznacza to, że nabywca otrzymuje paragon fiskalny dokumentujący sprzedaż, stanowiący jednocześnie fakturę uproszczoną. Paragon w takim przypadku zawiera bowiem wszystkie dane wymagane zgodnie z przepisami rozporządzenia w sprawie kas rejestrujących oraz dodatkowo NIP nabywcy".

Dziękuję za odpowiedź, kolega LeszsekS troszke źle mnie zrozumiał, nie chodzi mi o wystawienie "dużej faktury" do wydanego już paragonu z NIPem, a o to czy nabywca może odmówić paragonu z NIPem i domagać się zwykłej faktury. Kwoty jakie jestem zoobowiazany pobierać, rzadko przekraczają 120zl. Podam przykład:
Na teren zakładu pracy wjeżdża dostawca, pobieram wtedy od niego opłate za wjazd. Kierowca zgłasza chęć otrzymania faktury więc mówię, że wystawiam paragon z NIPem, on na to że nie chce paragonu z NIPem tylko zwykła, drukowaną fakturę z podpisem wystawiajacego (albo nawet bez, po prostu chce "zwykłą fakture"). Czy w tej sytuacji jestem zmuszony jechać do biura i wydrukować mu tą normalną fakturę, czy mogę odmówić kierujac się tym co koleżanka Wanda67 wskazała pogrubioną czcionką w poscie?
Chciałbym też ponowić pytanie o to czy jestem zoobowiazany zapytać klienta o sposób fiskalizacji transakcji (słynne "paragon czy fakturka"), czy domyślnym sposobem fiskalizacji jest paragon i to klient powinien mnie poinformowac, że życzy sobie fakturę, przed wydrukowaniem paragonu.
Miałem już taką sytuację, że wydałem klientowi paragon a on za chwilę zmienił zdanie i zażądał wystawienia faktury ponieważ nie poinformowałem go o możliwości wystawienia faktury.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Raiz3n napisał:
... Czy w tej sytuacji jestem zmuszony jechać do biura i wydrukować mu tą normalną fakturę, czy mogę odmówić kierujac się tym co koleżanka Wanda67 wskazała pogrubioną czcionką w poscie? ...
Zdania są podzielone, przeważa, że do 450 zł paragon fiskalny z NIP i koniec.

W Objaśnieniach podatkowych z dnia 16 października 2020 r. Paragony fiskalne uznane za faktury uproszczone czytamy:
"Jeżeli nabywca chce otrzymać fakturę standardową dokumentującą sprzedaż na kwotę nieprzekraczającą 450 zł albo 100 euro, wówczas nabywca powinien wyrazić swoje żądanie zanim sprzedawca zafiskalizuje sprzedaż za pomocą kasy rejestrującej. W takim przypadku sprzedawca nie powinien ujmować sprzedaży na kasie rejestrującej, tylko powinien wystawić nabywcy fakturę standardową, według przepisów dotyczących wystawiania faktur" .

Potwierdza to interpretacja indywidualna wydana przez Dyrektora KIS z dnia z dnia 12 stycznia 2021 r. organ skarbowy stwierdził : „Wnioskodawca nie ma prawa do wystawiania faktury VAT do wystawionych uprzednio paragonów fiskalnych dokumentujących nabycie towarów (…) . Powyższego nie zmienia fakt, że paragon fiskalny zawierający NIP tego nabywcy zostanie zwrócony Wnioskodawcy”.
Dyrektor KIS podkreślił także: „Jeżeli natomiast nabywca będący podatnikiem chce otrzymać fakturę standardową dokumentującą sprzedaż na kwotę nieprzekraczającą 450 zł albo 100 euro, wówczas powinien wyrazić swoje żądanie zanim sprzedawca zafiskalizuje sprzedaż za pomocą kasy rejestrującej. W takim przypadku sprzedawca nie powinien ujmować sprzedaży na kasie rejestrującej, tylko powinien wystawić nabywcy fakturę, według przepisów dotyczących wystawiania faktur”.

Bardzo dziekuje za zainteresowanie tematem i odpowiedzi. Myślałem ze przepisy są bardziej precycyjne i odpowiedź na moje pytania bedzie bardziej przejrzysta. No nic, przyjmuje więc wersje, że domyślnym sposobem fiskalizacji sprzedaży jest zwykły paragon i to nabywca powinien wyrazić chęć otrzymania zwykłej faktury lub paragonu z NIPem, przed wystawieniem zwykłego paragonu. Żeby nie było później niedomówień będę informował klienta że zamierzam wystawić paragon. Rozumiem również, że na życzenie klienta jestem zoobowiazany wystawić normalną fakturę. Jeszcze raz dziękuję.

Raiz3n napisał:
... Rozumiem również, że na życzenie klienta jestem zoobowiazany wystawić normalną fakturę. ...
Nie jeśli wystawiłeś paragon fiskalny z NIP nabywcy.

Rozumiem również, że na życzenie klienta jestem zoobowiazany wystawić normalną fakturę.
Zapoznaj się z poniższym stanowiskiem organu skarbowego:

"
Skoro zatem Wnioskodawca udokumentował sprzedaż na kwotę nieprzekraczającą 450 zł lub 100 euro paragonem fiskalnym zawierającym NIP nabywcy, który zgodnie z art. 106e ust. 5 pkt 3 ustawy stanowi fakturę uproszczoną, nie jest dopuszczalne wystawienie kolejnej "zwykłej" faktury do tak udokumentowanej sprzedaży.

Faktura jest podstawowym dokumentem potwierdzającym dokonanie transakcji opodatkowanej podatkiem od towarów i usług. Posiadanie jej, co do zasady, warunkuje możliwość odliczenia podatku naliczonego w niej zawartego i tym samym pozwala na realizację zasady neutralności VAT.

W przypadku wystawienia faktury uproszczonej - paragonu dokumentującego sprzedaż do kwoty 450 zł lub 100 euro, zawierającego numer NIP nabywcy oraz pozostałe dane wymagane dla faktury z wyłączeniem danych wskazanych w art. 106e ust. 5 pkt 3 ustawy - brak jest uzasadnienia na dodatkowe potwierdzenie zakupu "zwykłą" fakturą.

W takiej bowiem sytuacji dochodzi do podwójnego udokumentowania tej samej transakcji dwiema fakturami w rozumieniu przepisów ustawy, tj. najpierw fakturą uproszoną, o której mowa w art. 106e ust. 5 pkt 3 ustawy i później "zwykłą" fakturą wystawioną zgodnie z art. 106e ust. 1 ww. ustawy. W konsekwencji takich działań dochodzi do wprowadzenia do obrotu prawnego dwóch faktur (dwa równorzędne dokumenty w świetle przepisów ustawy) dokumentujących tę samą sprzedaż, co dla sprzedawcy skutkuje obowiązkiem zapłaty wynikającej z obu tych dokumentów kwoty podatku". Tak wynika z interpretacji indywidualnej (sygn. 0114-KDIP1-3.4012.451.2020.1.JG ) wydanej przez Dyrektora KIS w dniu 22 października 2020 r.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ale wy dalej mówicie o wystawianiu faktury do wystawionego już paragonu z NIPem. Wiem ze tak nie można. Przeczytajcie prosze jeszcze raz moje posty i pytania, wydaje mi się że napisałem czytalnie i podalem nawet przykłady, nic nie mowie o wystawieniu faktury gdy juz wydano paragon.

Powrót