R
Raiz3n
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 28
Dzień dobry wszystkim. Nie potrafię w internecie znalezć odpowiedzi na swoje pytanie, w zwiazku z tym postanowiłem zapytać na forum. Pracuje w pewnej firmie usługowej, do tej pory wystawialiśmy normalne paragony i faktury. Niedawno dostaliśmy kasę na której można wystawiać paragony z numerem nip, czyli te faktury uproszczone. Chciałbym zapytać czy jeśli klient sobie życzy normalną fakturę to jestem zoobowiazany taką wystawić czy bez względu na jego zdanie powinienem wystawić paragon z nipem? Wcześniej zdarzaly się przypadki że np. trzeba bylo wpisac nr. Rej auta na fakturze, na kasie nie jestem w stanie tego zrobić. Drugie pytanie, czy to ja jestem zoobowiazany zapytać klienta "paragon czy faktura" czy to klient jest odpowiedzialny zeby powiadomic mnie o checi uzyskania faktury przed wystawieniem paragonu? Niekiedy zdarzało sie że po wydrukowaniu paragonu klient sobie przypominał że chce fakture. Znalazlem kilka odp na to pytanie ale wzajemnie sie wykluczały i nigdzie nie było podanej podstawy prawnej, jakiegoś rozporzadzenia czy ustawy. Ktoś jest w stanie mi wyjaśnić co i jak?