Paragon niefiskalny

• Autor wątku Autor wątku drzemik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drzemik

Stały bywalec
Odpowiedzi
5 285
Ostatnio kupowalem bilet miesieczny i zauwazylem ze paragon, ktory dostalem jest niefiskalny.

Czy to oznacza, ze kasa fiskalna niezostala zalegalizowana?
Czy powinienem zazadac paragonu fiskalnego?
Czy powinienem to zglosic do US?

Paragon ten jest potwierdzeniem zakupu biletu i w razie uszkodzenia kom-karty moge uzyskac zwrot pieniedzy.
Jednak taki paragon (niefiskalny) jestem w stanie sobie sam wydrukowac, wiec nie ma on tak wlasciwie mocy. :)

A można prosić o screen tego paragonu niefiskalnego? Będzie można więcej wtedy powiedzieć.

Fotka paragonu: http://www.drzemik.net/paragon.png

Sklada sie z dwoch czesci: pierwsza wedlug mnie powinna byc fiskalna (jest kwota i vat) a druga to potwierdzenie doladowania z terminem waznosci (oczywiscie ta czesc powinna byc niefiskalna).

Paragon fiskalny - Jest to wydrukowany dla nabywcy przez kasę rejestrującą w momencie sprzedaży dokument fiskalny z dokonanej czynności.
Wydruk niefiskalny - Jest to każdy nie zawierający transakcji sprzedaży dokument wydrukowany przez kasę przed jej fiskalizacją oraz każdy inny dokument dopuszczony programem pracy kasy do druku, poza paragonem fiskalnym i raportami fiskalnymi.

Ja znam definicje. :)

Czy pierwsza czesc (ta z potwierdzeniem zaplaty i wyszczegolnionym VATem) nie powinna byc fiskalna?
Ten punkt istnieje od lat i na 100% przekraczaja obrot 40 tys PLN.

Druga czesc jest wydrukowana na tzw. formatce, czyli jest to wlasnie "inny dokument" - i to jest jak najbardziej jasne dla mnie.

Podbijam.

Tigrus:
Wrzucilem skan paragonu. Co o tym sadzisz?

To juz jest 3 paragon z kolei (kupuje bilet co miesiac), na ktory zwrocilem uwage, ze jest niefiskalny.
Ale dzieki, sprobuje wypytac - za jakies 2 tygodnie bilet sie konczy.

Powrót