Paragon

• Autor wątku Autor wątku Sm00czek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sm00czek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy w sklepie w UK jest obowiązek wydawania paragonu. Ogólnie nie mam z tym problemu, ale dziś w polskim sklepie Pani powiedziała, że "Klient jak chce paragon, musi o niego poprosić". Zaciekawiła mnie ta kwestia, ponieważ w każdym sklepie, nawet gdy wydaje się funta, dostaje się paragon, a to jedyne takie miejsce, gdzie do klienta podchodzi się w ten sposób. Czy jest jakis przepis prawny, który nakazuje sprzedawcy wydać paragon?
Z góry dziekuję za odpowiedź na tak błahe pytanie. Może i nie zmieni to wiele, ale bardzo mnie nurtuje.
Pozdrawiam

Oczywisice ze tak - paragon jest dowodem zakupu, reklamacji. Powinien byc wydany bez 'prozby klienta' dosc czesto jest omijany nie tylko w polskich sklepach, ale w wielu sklepach. Nie powinno to byc normalna praktyka - wydanie na zapytanie - powinien byc wydany zawsze!
paragon jest dowodem zakupu, rozliczenia towaru oraz naszej gwarancji reklamacji.

Ale jest na to jakiś paragraf, który można pokazać tej pani?

Niestety nie ma, aczkolwiek pouczenie jest w consumer rights act 2016. Dziala to w dwie strony - jesli nie orzymasz rachunku a prosisz, jak udowodnia Ci ze to zakupiles i na jakiej podstawie masz za to zaplacic? Brak rachunku brak sprzedazy.
Nie majac rachunku z twojej storny, jak udowodnisz ze za dany produkkt zaplaciles i np. chcesz zlozyc reklamacje.

Mysle ze nie warto walczyc w sklepie z kasjerka, dala ci czyste informacje - ze jesli potrzebujesz rachunek to ci go dadza, trudno bedzie jej udowodnic ze nie wydala - zawsze moze odwrocic kota ogonem i powiedziec - 'nie chcial wziasc'.

Powrót