Parawa autorskie do kodu informatycznego w spółce

• Autor wątku Autor wątku amaks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amaks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Nietypowy, a może i typowy problem, ale proszę o pomoc. Spółka cywilna się rozstaje po kilku latach pracy na obecny efekt. Udziały w spółce są 50/50. Spółka informatyczna stworzona po to, aby produkować produkty informatyczne i sprzedawać je na rynku pod daną wspólną marką.

Jeden wspólnik jest informatykiem drugi nie. Firma zatrudnia pracowników też innych informatyków. Wszyscy informatycy tworzą wspólnie kod na rzecz spółki. Produkty są sprzedawane jako produkty tej spółki. Wspólnik nie-informatyk zajmuje się nazdzorem organizacji w firmie, buduje marki produktów, pomaga przy testowaniu, podsuwa merytoryczne wskazówki co do kierunku rozwoju, wyglądu, funkcji programów.

Pytanie pierwsze brzmi: czy wspólnik informatyk może rościć sobie wyłączne prawa do kodu tworzonego przez niego, ale i innych pracowników (informatyków). Czyli, że po rozejściu - rozwiązaniu spółki może zniszczyć kody lub jak twierdzi są one wyłącznie jego i chce je zabrać blokując pracę nad rozwojem kodu drugiej stronie.

Pytanie drugie brzmi: Jak wyliczyć wartość intelektualną i niematerialną do rozliczenia po rodziale spółki (produkt przynosi wysoki, rosnący przychód w skali roku). Całą wartością spółki cywilnej jest właśnie ten produkt, bo wartość sprzętu i ruchomości jest znikoma. Wartością są: produkt jako kod, klienci, bo płacą co rok i marka - nazwa produktu, która ma rosnące z roku na rok uznanie na rynku.

Produkty były i są sprzedawane, jako wspólny produkt pod markami spółki. Nie ma w umowie zaznaczenia wyłączności praw do nowopowstających programów informatycznych. Czy wspólnik nieinformatyk ma prawo do kodu który powstał jako wspólny produkt spółki?

ad.1 Pracownicy jak rozumiem zatrudnieni są na umowę o pracę, wykonuja program w ramach stosunku pracy, wtedy
[cytat:1fsjl61h]Art. 12. 1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca, którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.

2. Jeżeli pracodawca, w okresie dwóch lat od daty przyjęcia utworu, nie przystąpi do rozpowszechniania utworu przeznaczonego w umowie o pracę do rozpowszechnienia, twórca może wyznaczyć pracodawcy na piśmie odpowiedni termin na rozpowszechnienie utworu z tym skutkiem, że po jego bezskutecznym upływie prawa uzyskane przez pracodawcę wraz z własnością przedmiotu, na którym utwór utrwalono, powracają do twórcy, chyba że umowa stanowi inaczej. Strony mogą określić inny termin na przystąpienie do rozpowszechniania utworu.

3. Jeżeli umowa o pracę nie stanowi inaczej, z chwilą przyjęcia utworu pracodawca nabywa własność przedmiotu, na którym utwór utrwalono.
[/cytat:1fsjl61h]
[cytat:1fsjl61h]Art. 74. 3. Prawa majątkowe do programu komputerowego stworzonego przez pracownika w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy przysługują pracodawcy, o ile umowa nie stanowi inaczej.[/cytat:1fsjl61h]
Jak mają w umowie? Na pracodawce, spółke?

ad.2 nikt Panu tego na forum nie oceni, być może jakiś biegły infromatyk po zapoznaniu się z programem, rzeczoznawca...

Dziękuję bardzo za odpowiedź z podaniem artykułów !

Co do pracowników, to wiem (umowa standardowa zakres pracy informatyk -tworzenie oprogramowania dla spółki nie ma wyszczególnienia że dla jednego ze wspólników bo to spółka, jako pracodawca ich zatrudnia ! ), ale to wspólnik mówi, że programy, kody są jego i tylko jego, że on ma prawo autorskie !!! Dlatego zwątpiłem i szukam pomocy. Mogę stracić zainwestowane pieniądze, zaangarzowanie i kilka lat pracy jak wyjdę ze spółki bez żadnych praw do współtworzonej własności intelektualnej.

O pracownikach wspomniałem, ponieważ ten kod tworzyli również pracownicy, których pracodawcą byłem w połowie ja. Wspólnik neguje moje prawo do współwłasności kodu.

. Co gdybym chciał i ja i on wziąć taki kod. Aby rozwijać, go też dalej na własny rachunek ?(jakie są moje prawa do kodu?)

On mówi, że ja nie mogę bo kod jest tylko jego bo on go stworzył jak nie zgodzę się na jego warunki kod przepadnie, bo go zniszczy (tak naprawdę nie sam tworzył tylko razem z pracownikami, a i moja rola w tym też była, tylko nie jako informatyka).

Produkt jest już wprowadzony na rynek od jakiegoś czasu i przynosi dochody stąd reakcja wspólnika, który chce się mnie pozbyć.

Podkreślam spółka 50/50 bez specjalnych zapisów dodatkowych. Firma miała tworzyć i sprzedawać oprogramowanie.

Wspólnik nie ma racji. W spółce cywilnej dzielone są wszystkie prawa i obowiązki. Przeczytaj odpowiednie działy kodeksu cywilnego.

To wiem, chodzi dokładnie o prawo autorskie do kodu, który napisał wspólnik łącznie z pracownikami spółki.

Powtarzam pytanie: czy każdy ze wspólników może na równych prawach wziąć kody (mimo, iż ja nie jestem informatykiem, zatrudnię ich) i rozwijać je dalej na równych prawach. Bez strachu, że druga strona upomni się kiedyś o roszczone sobie teraz prawa wyłączne do kodu. Co, jak wspólnik zrealizuje groźbę i zniszczy czy zmieni kod...? Twierdzi, że szybko jest w stanie go tak przerobić aby powstał nowy, podobny produkt (nad tymi prace trwały ok 2-3 lat).

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Owszem program komputerowy jest przedmiotem prawa autorskiego ale czy kod, lub fragment kodu, też jest jego przedmiotem, możnaby się spierać. Niejasne jest też dlaczego wspólnik miałby "wziąć kod" który jest własnością waszej spółki cywilnej.
Jeżeli wspólnik "weźmie" kod możesz mieć chyba uzasadnione roszczenia i to w imieniu waszej spółki. Na pewno ma prawo do stworzenia podobnego utworu, jeżeli nie narusza to patentów lub twoich (waszych) praw. Przeprowadzenie dowodu naruszenia w powództwie cywilnym ciąży na tobie, w powództwie karnym na prokuraturze, jeżeli uda ci się ją przekonać do podjęcia postępowania.
Czy możesz zaprosić wspólnika do uczestnictwa w forum? Może w ten sposób wyjaśnicie sobie chociażby częściowo pewne kwestie i unikniecie niepotrzebnego sporu.

O ile nie bylo to wyszczegolnione w umowie spolki to kazdy ze wspolnikow ma 50% praw majatkowych w programie (oraz jego kodach zrodlowych).

Wiec na zdrowy rozsadek - kazdy zysk musi byc podzielony po polowie.

Alternatywa jest splacenie udzialu (wraz z pisemna umowa przeniesienia praw majatkowych) jednego ze wspolnikow.

[cytat:1bdqx780]Pytanie drugie brzmi: Jak wyliczyć wartość intelektualną i niematerialną do rozliczenia po rodziale spółki (produkt przynosi wysoki, rosnący przychód w skali roku). Całą wartością spółki cywilnej jest właśnie ten produkt, bo wartość sprzętu i ruchomości jest znikoma. Wartością są: produkt jako kod, klienci, bo płacą co rok i marka - nazwa produktu, która ma rosnące z roku na rok uznanie na rynku.[/cytat:1bdqx780]
Przyjąć na podstawie zgodnego oświadczenia woli stron.

Powrót