Pare pytan o mini job i umowy o prace

• Autor wątku Autor wątku kulasniezna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kulasniezna

Użytkownik
Odpowiedzi
204
Hej :) mam parę pytań do rozwiązania:

Koleżanka pracuje już półtora roku na mini job (jeszcze stara umowa to 400 euro). Wszystko było spokojnie i normalnie aż teraz pojawiły się problemy i tak:

Nie ma żadnej kopii podpisanego Vertragu. Wypełniła ankietę przy przyjęciu, zaznaczyła ze chce aby jej odprowadzać jej składkę na Rentenversicherung. Złożyła kopie karty ubezpieczeniowej, Sozialausweis.

Praca była, otrzymywała przelewy na konto, lohnabrechnung z wyszczególnionym wynagrodzeniem, potrąceniami dla Renten.
W czerwcu zeszłego roku zaproponowano jej ustnie przejście na umowę typu "Gleitzone". Dostała nowy grafik, przez miesiąc pracowała w większym wymiarze czasu. Upominała sie kilkakrotnie o papiery do podpisania ale a to nie było właścicielki a to centrala nie dosłała. Po miesiącu jej przełożona zmniejszyła jej ilość godzin, bo nie mogla tak pracować.
Nadal na pytanie o nowy kontrakt słyszała ze go otrzyma tylko właścicielka nie ma teraz czasu go przygotować.
Wypracowane czas poszedł na nadgodziny i sprawa ucichła.
Ponieważ to hotel, to teraz w sezonie zimowy nie ma aż tyle pracy to aktualnie w czasie 2 miesięcy tego roku była w pracy tylko 5 razy ale otrzymywała pełne 382 euro (po potraceniu na renten). Tylko ze nadgodziny już wykorzystane a przełożona nadal ja informuje ze nie ma jej w grafiku.
Natomiast wiemy, ze pozostałe Aushilfe maja dyżury. Za chwile kończy się miesiąc i dziewczyna zostanie bez 1euro.
Wiec pytania:

1. Czy jest gdzieś zapisane w przepisach, iż pracodawca musi zapewnić zatrudnionemu na mini job minimum pracy. Bp rozumiem ze sezonu brak i mniej pracy ale czy można trzymać pracownika bez "zleceń"?
W zeszłym roku nawet w zimę była pracy, może nie na cale 400 ale te 200 zawsze dostała.
Ma kopie smsowej korespondencji, ze nie ma dla niej dyżurów.
2. Jak wyciągnąć lub wymusić na pracodawcy obiecany kontrakt. Obietnica tylko ustna. Informacje od właścicielki (tak załatwię to), od przełożonej i od księgowej.
3. Czy mając przepracowane półtora roku na mini job, może się starać o pomoc z Job Center?
Ma polskie obywatelstwo, jest żona obywatela niemieckiego, mąż pracuje (ok 1300euro netto). Bo niestety wiadomo, bez jej pracy ciężko wszystko opłacić.
4. Gdzie zgłosić, gdyby były problemy z uzyskaniem kopii podpisanego kontraktu?

Plan dyżurów zależy od przełożonej, czyli (proszę o wybaczenie) 23letniej dziewczynki po ausbildungu, która sobie dobiera pracowników wedle sympatii. A do tego nie bardzo lubi Ausländerin. To druga dziewczyna która ma w ostatnim czasie problemy. Pierwsza dostała informacje ze nie otrzymał umowy stałej ( a już 3 lata pracowała).

kulasniezna napisał:
3. Czy mając przepracowane półtora roku na mini job, może się starać o pomoc z Job Center?
Ma polskie obywatelstwo, jest żona obywatela niemieckiego, mąż pracuje (ok 1300euro netto). Bo niestety wiadomo, bez jej pracy ciężko wszystko opłacić.

moze ,beda brane dochody obojga,dostana doplate jezeli takowa przysluguje im

tu mozna policzyc

Arbeitslosengeld-II Rechner | geldsparen.de

Plan dyżurów zależy od przełożonej, czyli (proszę o wybaczenie) 23letniej dziewczynki po ausbildungu, która sobie dobiera pracowników wedle sympatii. A do tego nie bardzo lubi Ausländerin. To druga dziewczyna która ma w ostatnim czasie problemy. Pierwsza dostała informacje ze nie otrzymał umowy stałej ( a już 3 lata pracowała).

niech zglosi pracodawcy ,on odprowadza skladke za nia przeciez ,wiec chyba na tym traci skoro placi a ona siedzi w domu

Ostatnia edycja:
tamta juz to zgłosiła i walczyła o utrzymanie posady, na to przełożona zgłosiła ze ta pracuje nie dokładnie, ze goście się skarżą i teraz dziewczyna jest na wypowiedzeniu
tak wiec... kurcze życie, słowo przeciw słowu
właścicielka pytała tez inne pokojówki, ale pytała w obecności przełożonej i wszystkie nabrały wody w ustach, bo się boja o swoje stołki. niestety takie realia

pozostaje kwestia czy na mini jobie jest jakiś zapis ze trzeba pracownikowi zapewnić zlecenia albo zwolnic, bo trzymanie bez zleceń i tym samym dochodu...
jak się tu zgłosić do job center bez wypowiedzenia?

dzięki Belunia policzyłam i ok 282 euro dostanie
to już zawsze światełko w tunelu, chociaż ona woli pracować

kulasniezna napisał:
pozostaje kwestia czy na mini jobie jest jakiś zapis ze trzeba pracownikowi zapewnić zlecenia albo zwolnic, bo trzymanie bez zleceń i tym samym dochodu...
jak się tu zgłosić do job center bez wypowiedzenia?

nie trzeba wypowiedzenia ,wystarcza miesięczne Lohnabrechnung-i,nawet te zerowe powinna dostac

ok dzieki Belunia
to teraz niech czeka na pierwszy 0
chociaż tutaj mi mąż podpowiada ze jeden dzień dostanie prace, właśnie po to aby nie mieć zerowego
ale jak na pasku będzie miała 30 euro to i tak może składać do JC bo to za mało

ja akurat przerabiam ten sam problem z corka ,zatrudniona od pazdziernika na Minijob bo jeszcze sie uczy i tez od stycznia ani jednego dnia nie przepracowala ,nowa przelozona jest i dlatego ,tez wlasnie dzis idzie odebrac zerowy abrechnung i zapytac co jest grane bo inaczej to szuka innej pracy ..

ale jak na pasku będzie miała 30 euro to i tak może składać do JC bo to za mało
co miesiac do JC bedzie musiala donosic nowy "pasek"

Ostatnia edycja:
donoszenie paska to nie problem,
będzie miała dziewczyn w JC trochę roboty sprawdzając ile w danym miesiącu się jej należy

no tak, nowa przełożona pewnie chce swoich ludzi wpakować

szkoda ze nie dostała tego Gleizone bo by miała to minimum zagwarantowane

rozglądamy się za inna praca już powoli, bo użerać się nie ma po co

Witam i proszę o odpowiedź,

Z tego co wiem, są jakieś nowe prawa związane z minijob.
Pracuje w hotelarstwie na mini job/basis (450 euro) i mam kilka pytań:

1) czy pracodawca !MUSI! płacić na moją rentę (czyli polską emeryturę)?
2) czy jest ustalona i konkretna liczba dni urlopu? (na jakiejś stronie przeczytałam, że jest to 30 dni...? ).
3) czy jeśli zajdę w ciążę, to mogę się ubiegać o Elterngeld i Kindergeld? (jeśli tak to od pracodawcy czy jakiegoś "amtu"?).
4) z tego co pamiętam nie odpisywałam żadnej umowy o pracę (pracuję tam prawie dwa lata) czy przy tym rodzaju pracy muszę ją mieć?
5) Czy jeśli będę chora i będę miała zwolnienie lekarskie, czy dostanę pieniążki za okres choroby? (jeśli tak to za ile dni) (również na jakiejś stronie ktoś napisał, że przysługują pieniążki za 16 dni chorobowego).
6) Czy mogę zwolnić się z pracy z dnia na dzień, nie informując wcześniej właściciela i bez okresu wypowiedzenia?

Szukając na różnych forach, przeczytałam wiele różnych informacji na ten temat, stąd moje pytania (które mogą być dla niektórych dziwne) co druga osoba pisze co innego. Mam nadzieję, że tutaj dowiem się czegoś konkretnego i prawdziwego.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

na to co wiem:

ad1. Jeśli zaznaczyłaś w formularzu aby odprowadzać to jak najbardziej musi

ad2. u nas była prosta zasada dla Aushilfe na mini-job -chcesz wolne to masz, ale to oznacza ze nie zarabiasz

ad3. Tak, składasz papiery do Familienkasse i Krankenkasse

ad4. Powinnaś, ale jak widać nawet z mojego i koleżanki przykładu- nie było to obowiązkowe. Ważne aby mieć potwierdzenia wypłaty

ad5. Najpewniej nic nie dostaniesz za chorobowe czyli jak w przypadku urlopu

ad6. Musisz napisać wypowiedzenie. I zachować sobie kopie.

Przy mini jobie -niestety jest tak ze pracodawca może ale nie musi wypłacać świadczeń. Wszystko zależy jak się umówisz z pracodawca. I wtedy musisz mieć to w umowie zapisane.
Możesz go potem pozwać do sadu, i niech adwokat powie jakie są szanse na wywalczenie kasy

Dzięki bardzo za odpowiedź, czyli czeka mnie rozmowa z szefem, na temat tej renty i umowy, bo pod koniec roku dali nam papiery do podpisu że nic nie odprowadzali za nas, ale nawet kopii nie dostałam, a w tym roku nic na ten temat nie mówili, czy płacą czy nie. A jeśli zgodzę się, żeby płacili na tą rentę, to ta kwota odchodzi z mojej wypłaty? Czy to idzie z ich kieszeni? I ktoś wie może jaka to jest kwota? A i jaki to jest formularz? Ja nie przypominam sobie, żebym coś wypełniała...?

To jest kawałek tekstu z tej strony:
http://www.pracaizycie.pl/artykuly/praca-za-granica/minipraca/

"Pracodawca natomiast odprowadza za pracownika składkę rentową oraz podatek dochodowy. W ramach minijob przysługuje nam prawo do urlopu – od 24 do 30 dni w roku – a także do zasiłku chorobowego. Kobiety zatrudnione na takich warunkach są chronione w okresie ciąży, a po urodzeniu dziecka otrzymują tzw. Elterngeld, czyli polski zasiłek macierzyński."

Ostatnia edycja:
kwota na rentę jest odtrącana z Twojej wypłaty, czyli zamiast 400 euro dostajesz 382

zatrudniając się wypełniałaś formularz z pytaniami o datę urodzenia, adres, numer ubezpieczenia, konto w banku itd itd?
tam powinno być pytanie czy chcesz odprowadzać składkę na rentę

co do reszty... jak nie masz tego w umowie to pracodawca nie musi Tego zapewnić

koleżanka w ciąży pracowała na mini job, jak już jej było za ciężko to przestała przychodzić i tym samym nie miała dochodów
jedyne do czego sie to przydało to ze Eltengeld dostała 380 euro ( a nie 300 jak osoba nie pracująca)

bo może to głupie pytanie ale ubezpieczenie zdrowotne niemieckie masz?

Ale teraz już jest 450, to tylko 18 euro odtrącają na rentę?
Formularz chyba szef za mnie wypełnił, już nie pamiętam. Ale na pewno się o to zapytam.
Tak jest ubezpieczona, jako mężatka "podpięłam się" pod ubezpieczenie męża.

to przy 450 pewnie z 25. nie pamiętam dokładnie ile to jest procent
niestety pracujący na mini jobach maja przechlapane pod względem renty potem :(
pomyśl czy sobie prywatnie czego nie wykupić i płacić składkę
a najlepiej szukaj spokojnie pracy na teilzeit mit steurkarte - czyli pracujesz np 6godzin dziennie ale masz odprowadzane wszystkie składki

kulasniezna napisał:
to przy 450 pewnie z 25. nie pamiętam dokładnie ile to jest procent
niestety pracujący na mini jobach maja przechlapane pod względem renty potem :(
pomyśl czy sobie prywatnie czego nie wykupić i płacić składkę
a najlepiej szukaj spokojnie pracy na teilzeit mit steurkarte - czyli pracujesz np 6godzin dziennie ale masz odprowadzane wszystkie składki

Tak się właśnie zastanawiam czy nie przejść na teilzeit ale podobno wtedy dużo kasy jest odprowadzane na te wszystkie składki...
a na rentę to myślę, żeby samej sobie odkładać jakąś kwotę miesięcznie na konto i tyle, sporo znajomych tak robi i myślę, że to dobry pomysł, chociaż ma swoje minusy, jak wszystko z resztą :)

Witam,mam pytanie na które wiele osób odpowiada rożnie.
przyznano mi 670e elterngeld. pracodawca mowi ze mogę pracować na minijob za 400e i nic nie zostanie mi potrącone. Czy to prawda? Proszę o odpowiedz

Witam,pracuje na tym Minijob jako opiekunka osób starszych.Umowe mam do końca stycznia 2015,jednak praca w tym miejscu gdzie jestem kończe się z dniem 31.12.2014.Pytanie czy musze składać wypowiedzenie o prace?Normalnie zjechałabym do Polski ,odsiedziała miesią czy dwa i znowu przyjechała,ale pracodwaczyni robi problemy,bo wie,że mam nagraną nową prace z dniem 01.01.2014

czy moge sobie dorobic 300-380euro przez internet?? Jestem ubezpieczona u meza w pracy ,mamy male dziecko i musze zostac w domu.nie chodzi mi o mini job,tylko tak sobie dorobic przez internet,czy jest to mozliwe zeby sie nikt nie przyczepil np finanzamt,i czy trzeba oplacac z tego podatek?

PRACA NA MINI JOB
witam mam nietypowe pytanie..
MOJ byly szef i jeszce aktualny pewnego dnia na budowie zagrozil mi zwolnieniem tak jak dzien wczesniej pracownikom ponadto krzyczal jak opentany gdy wymienilismy kilka swoich zdan na temat pracy i powiedzialem mu ze traktuje nas jak robotow i niema szacunkow powiedzial ze mam...wulgarne slown.spierd......z budowy.niechce dac mi zwolnienia ani rachunkow zaleglych od maja oraz mojej wyplaty...a teraz chce obrocic kota ogonem i zada bym to ja mu napisall zwolnienie.PROSZE POMOZCIE CO ROBIC :(

Ostatnia edycja:
Powrót