Parę pytań o prawie autorskim

• Autor wątku Autor wątku Habsald
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Habsald

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zacząłem czytać o prawie autorskim jednak wiele rzeczy jest dla mnie niejasnych i wątpliwe. Czy wymienne sytuacje łamią prawa autorskie?
1. Tworzenie i upublicznienie filmików w których przedstawiam jak wykonać zadania z matury
2. Tworzenie i upublicznienie wideo w którym tłumacze materiał z matematyki, fizyki, budownictwa, informatyki (np. materiał od podstawówki po studia wyższe,materiał do uzyskania kwalifikacji E.12,.B30) - zaznaczam że wszystko wyjaśniłbym własnymi słowami w zupełnie innej formie, jednak pewne zasady np. matematyczne, algebra Boole'a, tabele, schematy układów cyfrowych czy definicje czym jest jednostka systemowa itp. byłyby nie zmienione czy mógłbym je przedstawić w ramach prawa cytatu? oraz czy musiałbym pod koniec takiego wideo podawać źródła z których się inspirowałem?
3. Tworzenie i upublicznienie komiksów na podstawie książek których minęło 70 lat od śmierci autora. Dajmy na to Pan Tadeusz - A.M. treść byłaby nie zmieniona tylko forma.
4. Jak wydawnictwo nr. 1 wyda jako pierwsze opracowanie dajmy na to Pana Tadeusza a później wydawnictwo nr. 2. To czy wyd. nr. 2 naruszyło prawa autorskie wyd. nr. 1 pomimo niektórych różnic a tego samego interpretowania lektury?
5. Czy poradnik jak zagrać dany utwór muzyczny podciąga się pod opracowanie i wymaga zgody autora? Gdzie uzyskać zgodę autora jeżeli nie żyje a nie minęło 70 lat od jego śmierci.
6.Wykonanie niezmienionego rysunku na podstawie obrazu, zdjęcia, ( po upływie 70 lat od śmierci autora) np. Dama z łasiczką, Mona Lisa czy prawa autorskie tego rysunku należą wtedy do tej osoby i czy inni jak narysują podobny, identyczny wzorując się na tym samym dziele jak Dama z łasiczą naruszą jego prawa autorskie?
7. Czy jak wykorzystam pewien pomysł, motyw, nazwę z innej opowieści,anime,filmu wcielając ją do swojej naruszam prawa autorskie? Dajmy na wampiry, wilkołaki, sayanie, kamehame, pokeball, piraci, smerfy, obcy, cyborgi, pokemony.
8. Co zrobić aby moje filmy,e-booki,książki zachowały prawa autorskie ale mimo to pozwolić na kopiowanie i rozpowszechnianie i zabronić wykorzystywać ich komercyjnie?
9.Jakie są kary za złamanie praw autorskich? Czy moje działa będą od razu chronione czy muszą mieć licencje?

Z góry chciałbym przeprosić jeżeli na forum gdzieś już są na takie pytania odpowiedzi. Jednak te które znalazłem po 2 godzinach szukania wciąż są dla mnie wątpliwe i prosiłbym aby ktoś mi to prostym językiem wytłumaczył.

Powrót