Pare pytań o ZUS

• Autor wątku Autor wątku piotrekkg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrekkg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
jestem zatrudniony na umowę zlecenie, ale nie ukończyłem jeszcze 18 lat. Zleceniodawca powiedział ,że praca będzie się liczyć do emerytury, czyli będe musiał płacić skladkę na ZUS ? Czy jest procentowo ustalona ta skladka od dochodu ? Czy mogę z niej zrezygnować ?
Podatek muszę płacic, ale mogę go potem odzyskać jeżeli nie przekrocze 5000zł ? O takiej kwocie słyszałem.

Pozdrawiam

Czy jesteś uczniem albo studentem?
Jeśli tak, to nie opłacasz żadnych składek ZUS, tylko podatek.
Praca ta nie będzie się liczyć do emerytury.
Nie jesteś pracownikiem tylko zleceniobiorcą.
Nie obowiązują ciebie przepisy kodeksu pracy, nie masz też prawa do urlopu.

Tak, jestem uczniem. Czyli mój zleceniodawca nie jest dobrze doinformowany jak mówił , że będzie mi sie to liczyć do emerytury ;/ Zaczynam za tydzień więc po długim weekendzie się do niego przejde i jeszcze popytam co i jak.

Dziękuje za odpowiedź.

Zasady obejmowania uczniów i studentów zatrudnionych na podstawie umowy zlecenia ubezpieczeniami społecznymi reguluje art. 6 ust. 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. Nr 137, poz. 887 z późn. zm.). Stanowi on, że osoby wykonujące umowy agencyjne i umowy zlecenia oraz inne umowy o świadczenie usług, do których stosuje się przepisy kodeksu cywilnego, dotyczące zlecenia, będące uczniami gimnazjów, szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych lub studentami, do ukończenia 26 roku życia nie są objęte obowiązkiem ubezpieczeń społecznych. Oznacza to, że nie ma potrzeby zgłaszać tych osób do ubezpieczeń i opłacać za nich składek ubezpieczeniowych.

Różnice pomiędzy umową o pracę a zleceniem:
http://www.praca-umowy.jrr.pl/umowa-zlecenie.html

Powrót