parkowanie w obrębie skrzyżowania

• Autor wątku Autor wątku igaberry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
I

igaberry

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
poszukuję baaardzo dokładnych informacji nt przepisów dot. parkowania na skrzyżowaniu; wczoraj zostałam ukarana mandatem 300PLN za zaparkowanie samochodu na chodniku (dozwolone na tym odcinku ulicy) u wylotu ulicy/skrzyż. w kształcie litery T/- mój samochód nie blokował widoczności (stał niemal idealnie na wprost drogi prostopadłej do tej na kt był zaparkowany), zostawione było dobrze ponad 1.5m dla pieszych i tak w ogóle, na zdrowy rozsądek i logikę, nie wadził nikomu - Straż Miejska uzasadniała swą decyzję przepisami (nie zacytowano mi konkretnych przepisów) a ja teoretycznie mandat i 1 punkt karny przyjęłam, a mysleć i zastanawiać się zaczęłam nieco później - czy jest to faktycznie zgodne z obowiązującymi przepisami a ja jestem blondynką, czy dałam z siebie zrobić jelenia:(:( (i ewnt. czy jest sposób na "odkręcenie")

Droga to nie tylko jezdnia. 10 metrów obowiązuje.

sorry, ale nie w tym rzecz - moje pytanie dotyczy tego, czy w przypadku skrzyżowania w kształcie litery T parkowanie na chodniku w miejscu w którym nie zastawia się widoczności ani nie stanowi zagrożenia dla ruchu jest faktycznie wykroczeniem

Wynika to z;
Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
p1. na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania.
Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia.
Czyli sankcja została nałożona prawidłowo, zgodnie z taryfikatorem 300 zł + 1pk.

Czy te przepisy dotyczą też parkowania przy drodze prywatnej?

Stałą praktyką rodziny mojego sąsiada stało się zimą, stawanie na drodze i zaraz przy samym wyjeździe głównej drogi tak, że wjazd i wyjazd z/do mojej prywatnej drogi jest utrudniony.

Druga sprawa jak w przepisach prawa rozumieć pas zieleni pomiędzy płotem mojej posesji i drogą. Czy należy to traktować jak chodnik? Rodzina sąsiada wiosną i latem parkuje właśnie na nim, robią się koleiny, rozrzucają błoto po płocie. Głównie jednak wkurza mnie to, że również parkuje zaraz przy wyjeździe. Wyjazd z posesji jest niżej położony niż droga i utrudnia to widoczność, na drogę. Sąsiedzi robią to chyba złośliwie, rozmowy nie pomogły.

W PoRD wszystkie pojęcia są wyjaśnione. Jakich dróg dotyczy, o pasie zieleni, chodniku. Więc czytaj, bo cytowanie podstawowych pojęć z kodeksu drogowego to chyba nie tutaj miejsce na to.

Temat pomiaru 10 metrów był omawiany szeroko na tym forum. Poszukaj a znajdziesz, bo nikt nie będzie pisał kolejnych 20 stron tematu o tym samym.

Nie szukaj w linku podanym przez kalos bo tam nie ma nic o tym.

Rozumiem, 20, 5 czy 1 stronę nie ma co pisać na ten temat tyle, myslałem, że ktoś może po prostu wskazać jaki kolor to poprawne odmierzanie 10 metrów. Wystarczy odpowiedzieć jednym słowem :D. Czytałem wiele wypowiedzi i żadna jednoznacznie nie zaspokoiła mojej ciekawości, albo tekst pisany mało zrozumiale, albo linki do plików już nieaktywne. Swoją prośbę tak sformułowałem, żeby łatwo i któtko można było odpowiedzieć :D

Chętnym, mimo wszystko:), za odpowiedz dziękuję.
Pzdr.

Kalos dziękuję za podełsanie stronki. Interesująca mnie sytuacja znajduje się na 3 zdjęciu. Porównując to z moimi sytuacjami wynika, że prawidłowa jest opcja z kolorem na czerwono.

Pzdr.

Opcja z rys.3 jest błędna. Nie ma skrzyzowań z krawężnikiem pod kątem 90 stopni. Użyj opcji szukaj.

Witam serdecznie.

Przepraszam za kolejne odświeżenie tematu, ale niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Otóż chodzi o sytuację, którą poglądowo utworzyłem na obrazku. Czy samochód tak zaparkowany stoi zgodnie z przepisami ruchu drogowego.

Zaznaczę, że jest to asfaltowa droga wewnętrzna na osiedlu domków jednorodzinnych. Krawężniki to linia cienka.

Z góry dzięki.

T.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:
J.W.

Czy samochód tak zaparkowany stoi zgodnie z przepisami ruchu drogowego ?

Napisałeś jedynie, że jest to droga wewnętrzna. Nic z tego na razie nie wynika.
Jest tam wyznaczona strefa ruchu bądź zamieszkania?

Nie ma oznakowania strefy zamieszkania. Jest to strefa ruchu po której poruszają się samochody zgodnie z zasadami o ruchu drogowym.

W takim razie, skoro jest to skrzyżowanie dróg wewnętrznych objętych strefą ruchu, postój w tymi miejscu jest zabroniony.

dragooPL napisał:
Zaznaczę, że jest to asfaltowa droga wewnętrzna
To znaczy, że nie mamy do czynienia ze skrzyżowaniem.
Ripper napisał:
W takim razie, skoro jest to skrzyżowanie dróg wewnętrznych objętych strefą ruchu, postój w tymi miejscu jest zabroniony.
Bzdura. Nie wprowadzaj ludzi w błąd! Autor jak najbardziej może tam się zatrzymać czy odbyć postój i zrobi to zgodnie z Prawem.

Ripper jak nie wierzysz, to polecam zgłębić definicje skrzyżowania. Twoje pytania odnośnie strefy ruchu czy zamieszkania potwierdzają, że bzdury opowiadasz Panie.

Ripper jak nie wierzysz, to polecam zgłębić definicje skrzyżowania.
Krakers dla informacji formuowiczów możesz się odnieść do omawianego przykładu,

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót