Partycypacja w kosztach budowy zabezpieczeń na bagnach

• Autor wątku Autor wątku weronn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

weronn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

kieruję do Państwa poniższe zapytanie. Jest teren prywatny, na którym są bagna, rowy melioracyjne i zgineło już tam dwoje ludzi. Ogólnie teren jest zaniedbany, a właścicielami są starsi ludzi, którzy nie mają pieniędzy ani sił coś z nim zrobić. Po jednej z tragedii postanowiłem działać i za zgodą tych właścicieli zbudowałem ogrodzenia i postawiłem specjalne znaki. Jednocześnie ten teren jest w obrębie pewnej gminy, więc postanowiłem zawnioskować o partycypację kosztów lub o ile to możliwe zwrotu z samego materiału. Gmina ta jest jedną z najbogatszych gmin w moim województwie, więc myślałem że nie będzie probemu z pozytywną decyzją. Niestety po pół roku! i moich pytaniach dostałem odmowną decyzję, ponieważ gmina sama nie do końca wiedziała, czy można coś takiego zrobić z pieniędzy publicznych i oparli się m.in. na Ustawę z dnia 27 sierpnia 2009r i Ustawę z dnia 17 grudnia 2004r. ".... przepisy Ustawy z dnia 27 sierpnia 2009r. o finansach publicznych (Dz.U. z 2002 poz. 1634), nie zezwalają na przeznaczenie środków publicznych na tereny prywatne. Wydatkowanie pieniędzy publicznych na terenach prywatnych jest naruszeniem dyscypliny finansów publicznych w myśl Ustawy z dnia 17 grudnia 2004r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych (Dz.U. z 2021 poz. 289 )". Gmina również twierdzi, że szukała wyroków sądów w podobnych sprawach, jednak nie znaleziono żadnej podstawy, zezwalającej na odstąpienie od stosowania przepisów Ustawy. Czy ktoś z Państwa zna podobną sytuację, wyrok sądu lub może mnie pokierować, gdzie mogę opisać tą sytuację aby uzyskać odpowiednią interpretacją przepisów? Jakieś Ministerstwo? Czy może wystosować pismo np. do Narodowego Funduszu Środowiska i Gospodarki Wodnej?

Ostatnia edycja:
Powrót