Paserstwo-WAZNE!!

• Autor wątku Autor wątku nowa86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowa86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
W czerwcu tamtego roku kupilem gasnice od ,,lumpka" za 30zł po upływie jakies godz przyszła ochrona z nim i pytali sie jego czy mi sprzedał ta gasnice powiedział ze tak nastepnie przyjechała policja i byłem złozyc zeznania na komisariacie tam pytali mnie czy wiedziałem skad nabył ta gasnice ten ,,lumpek'' powiedziałem ze mowił mi ze kupił ja od kogos.teraz w maju dostalem pismo na poczte lecz jeszcze go nie odebrałem.nigdy nie byłem karany za nic nie miałem nigdy kontaktu z policja co mi grozi za to??rzeczywista cena gasnicy wydaje mi sie ze szacuje sie około 300zł.

Paserstwo nieumyślne - 292 KK
Przepis prawny:
Art. 292. § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

to w takim wypadku dostane jakąś karę- wiezienie czy może grzywnę??co bardziej prawdopodobne????

Sąd wydaje wyrok na podstawie całego materiału dowodowego oraz innych okoliczności. A nie użytkownicy forum.

Art. 53. § 1. Sąd wymierza karę według swojego uznania, w granicach przewidzianych przez ustawę, bacząc, by jej dolegliwość nie przekraczała stopnia winy, uwzględniając stopień społecznej szkodliwości czynu oraz biorąc pod uwagę cele zapobiegawcze i wychowawcze, które ma osiągnąć w stosunku do skazanego, a także potrzeby w zakresie kształtowania świadomości prawnej społeczeństwa.

§ 2. Wymierzając karę, sąd uwzględnia w szczególności motywację i sposób zachowania się sprawcy, popełnienie przestępstwa wspólnie z nieletnim, rodzaj i stopień naruszenia ciążących na sprawcy obowiązków, rodzaj i rozmiar ujemnych następstw przestępstwa, właściwości i warunki osobiste sprawcy, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa i zachowanie się po jego popełnieniu, a zwłaszcza staranie o naprawienie szkody lub zadośćuczynienie w innej formie społecznemu poczuciu sprawiedliwości, a także zachowanie się pokrzywdzonego.

§ 3. Wymierzając karę sąd bierze także pod uwagę pozytywne wyniki przeprowadzonej mediacji pomiędzy pokrzywdzonym a sprawcą albo ugodę pomiędzy nimi osiągniętą w postępowaniu przed sądem lub prokuratorem

Nie ocenimy jaka dostaniesz kare.Zagrozeine masz w podanych przepisach.A ktos wycenil wartosc tej gasnicy? Bo jej wartosc moze miec znaczenie.

Powrót