paszport z takim dokumentem ?

• Autor wątku Autor wątku bobej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam
Zaczne od tego ze chce na stale wyjechac do niemiec. Moi rodzice kiedy ja mialem rok (1988) chcieli na stale zostac w niemczech ale cos nie wyszlo i zostali w polsce. Po tym zamieszaniu zostal dokument:
"BEAUFTRAGTE DER BUNDESREGIERUNG FÜR DIE VERTEILUNG DER AUSSIEDLER" w ktorym jasno jest napisane ze posiadam pochodzenie niemieckie. Jest tam tabelka przypominajaca tabelke z wniosku o obywatelstwo w ktorej jest zaznaczone, ze jestem niemcem. Czy z tym dokumentem moge wyrobic paszport niemiecki i dalej dzialac w kierunku wyjechania do Niemiec ? czy musze skladac wniosek o obywatelstwo, a ten dokument jedynie troche mi pomoze ? moge dac skan tego dokumentu do konkretnej osoby.

pozdrawiam i dziekuje za odp

zobacz najpierw, ktora rubryka jest tam zaznaczona krzyzykiem "Deutscher Volkszugehöriger", "Deutscher ohne die deutsche Staatsangehörigkeit" czy "Deutsche StAng", bo to jest najwazniejsze.

Czy rodzice byli juz w obozie dla przesiedlencow i wrocili do Polski czy z Polski starali sie o to przesiedlenie.

I jak ten dokument sie nazywa? Übernahmegenehmigung czy Registrierschein?

z tego co widze to wszystkie z rubryk sa zaznaczone. dam skan tego dokumentu. gdzie ja jestem pod czwarta pozycja.

Rodzice z Polski starali sie o to przesiedlenie.

i jest to Registrierschein.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Oni sie nie starali z Polski, bo tam jest data, ze przybyli w roku 1988 na teren Republiki Federalnej Niemiec, czyli oni sie zarejestrowali w Niemczech jako przesiedlency i najwidoczniej potem wrocili do Polski, co nie jest korzystne, bo kto wtedy dobrowolnie wrocil do "obszaru wypedzenia" jak to oficjalnie nazywano, tracil swoj status przesiedlenca. Ale ok, sam status przesiedlenca nie jest taki istotny teraz z punktu widzenia obywatelstwa.

W tym dokumencie co prawda jest zaznaczone w rubryce "obywatelstwo", ze jest "niemieckie przez urodzenie", ale z adnotacja, ze dane zostaly "uwiarygodnione" a nie ze zostaly "udowodnione".

A wiec niestety ten dokument bedzie ci jedynie pomocny w uzyskaniu obywatelstwa, ale nie bedzie podstawa do uzyskania paszportu, bo tak jak wszyscy inni bedzie trzeba wypelnic wniosek o stwierdzenie posiadania obywatelstwa niemieckiego i zalaczyc do niego dokumenty to potwierdzajace (w Registrierscheine jest tylko mowa o tym, ze przedlozono akty urodzenia i slubu) a Bundesverwaltungsamt oceni, czy te dokumenty potwierdzaja obywatelstwo

A wiec niestety ten dokument bedzie ci jedynie pomocny w uzyskaniu obywatelstwa, ale nie bedzie podstawa do uzyskania paszportu, bo tak jak wszyscy inni bedzie trzeba wypelnic wniosek

dokladnie tak,,,u mnie tak bylo;)

a po za wypelnionym wnioskiem jakie dokumenty jeszcze musze miec przy sobie ?? chce jechac do konsulatu we wroclawiu a mam kawalek i chce zalatwic tam jak najwiecej za jednym razem. Jakie akty urodzenia, czy musza byc przetlumaczone, i czy ktos pomogl by mi prywatnie wypisac taki wniosek ?

Powrót