Paszporty

• Autor wątku Autor wątku gwiazdka999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gwiazdka999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mam taka sytuacje. Moje dzieci 16 i 14 lat poczatkiem czerwca jada na wycieczke szkolna zagranice ale mamy problem z paszportami poniewaz ich ojciec nie chce wyrazic zgody. Jestem juz prawie 10 lat po rozwodzie i ojcviec ich ma tylko prawo ograniczone, moze wybierac tylko szkole i zaod dziecka. Czy w takim przypadku musze skalda papiery do sadu rodzinnego o wydanie paszportu??a jesli tak to ile sie czeka bo zoastalo malo czasu
Prosze o pilna odpowiedz

doraźnie wyrób dzieciom dowód tymczasowy..:)

a moga dzieci na wycieczce szkolnej przejsc przez granice tymczasowy dowod osobisty. Jada do francji przez czechy i neimcy czy nie bedzie zadnego problemu jalk nie beda meic paszportow?

Problem może być tylko w Austrii, zależy którędy będą jechać. Ja osobiście jadąc do Francji z jednym ze znanych przewoźników jechałam właśnie przez Austrię gdzie poproszona mnie o paszport, a w zasadzie to całą drogę przebyłam na Dowodzie Osobistym. Dzieci posiadające taki dowód również mają takie samo prawo do poruszania się za granicą, jak dorosły (tym bardziej, że jest to wycieczka szkolna-grupa zorganizowana)

no to napsialm dzieci ja do francji przez czechy i niemcy . i wlasnbie boje sie ze pojada i beda potrzebne paszporty i bedzie problem

W strefie schengeńskiej paszporty nie są wymagane (przypominam, że Austria do tej strefy należy, ostatnio nawet Szwajcaria przystąpiła) - potrzebny jedynie dokument ze zdjęciem, najlepiej dowód osobisty. Dowody już można dzieciom wyrobić - bez zgody ojca.

czyli mam rozumiec ze dowod tymczasowy wystarczy na wyjazd na wycieczke??
to fajnie
Dziekuje wam za pomoc;);););)

Zupełnie wystarczy - jeżeli chodzi o strefę schengen. I nie wystarczy, jeżeli wyjazd się odbywa, powiedzmy, na Wschód (Lwów - tylko z paszportem).

Ale Lwów jest w ukrainie a moje dzieci pojada przez cechy i niemcy az do francji

Napisałam, "powiedzmy, Lwów" - jako przykład. Ale też w ub. roku spotkałam się z sytuacją, kiedy rodzice - chyba nieświadomi zmian politycznych po 1939r. - wysłali dzieci bez paszportów ze szkolną wycieczką do Lwowa, "bo to nasze miasto". Owszem, na Ukrainę nie potrzebujemy wiz, ale ważnych paszportów - jak najbardziej.

aha czy do czech niemeic i francji normalnie mozna przejsc na dowod tymczasowy pod opieka nauczyciela

??jak to nie sa wydawane? -- zmienił się art. 34 ust. 1 pkt. 2-3 ?

Ostatnia edycja:
no wlasnie jak to jak ostanio moja kolezanka dziecku wyrabiała

Markiz32 napisał:
??jak to nie sa wydawane? -- zmienił się art. 34 ust. 1 pkt. 2-3 ?
Tak zmienił się.

Ustawą z dnia 20 sierpnia 1997 r. o zmianie ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych oraz ustawy o działalności gospodarczej :
Art. 1. W ustawie z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz. U. z 1984 r. Nr 32, poz. 174, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 i z 1990 r. Nr 34, poz. 198 wprowadza się następujące zmiany:
(...)
14) art. 34 otrzymuje brzmienie:
„Art. 34. 1. Osoba będąca obywatelem polskim i zamieszkała w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana posiadać dowód osobisty:
1) od ukończenia 18 roku życia,
2) od ukończenia 15 roku życia, jeżeli pozostaje w stosunku pracy lub nie zamieszkuje wspólnie z osobami, pod których władzą rodzicielską lub opieką się znajduje, albo nie pozostaje pod władzą rodzicielską lub opieką.
2. Osoba będąca obywatelem polskim ma prawo otrzymać dowód osobisty od ukończenia 13 roku życia.” ;
(...)
A tu treść w/wym przepisu w poprzednim brzmieniu :
Art. 34. 1. Osoba będąca obywatelem polskim i zamieszkała w kraju jest obowiązana posiadać:
1) dowód osobisty od ukończenia 18 roku życia,
2) tymczasowy dowód osobisty w wieku od 16 do 18 roku życia, jeżeli pozostaje w stosunku pracy lub nie zamieszkuje wspólnie z osobami, pod których władzą rodzicielską lub opieką się znajduje, albo nie pozostaje pod władzą rodzicielską lub opieką.
2. Osoby, o których mowa w ust. 1, w wieku od 13 do 18 roku życia mogą otrzymać tymczasowy dowód osobisty.
W obecnym stanie prawnym - jest to po prostu : dowód.

no to sa te dowody tymczsowe to so mowiles ze nie ma

Różnie to bywa. Ostatnio w Grecji widzałem zaskoczonych Francuzów, od których ichniejsza SG zarządała paszportów. Ale co do zasady wystarczy dokument potwierdzający tożsamość.

Art. 34. 1. Osoba będąca obywatelem polskim i zamieszkała w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana posiadać dowód osobisty:
1) od ukończenia 18 roku życia;
2) od ukończenia 15 roku życia, jeżeli pozostaje w stosunku pracy lub nie zamieszkuje wspólnie z osobami, pod których władzą rodzicielską lub opieką się znajduje, albo nie pozostaje pod władzą rodzicielską lub opieką.
2. Osoba będąca obywatelem polskim ma prawo otrzymać dowód osobisty od ukończenia 13 roku życia.
3. Na uzasadniony wniosek rodziców lub opiekunów dowód osobisty może być wydany osobie, która nie ukończyła 13 roku życia.

czyli nie będzie się to nazywało tymczasowy dowód osobisty tylko dowód osobisty :)- ale dzieciak ma prawo go posiadać..:)

Ostatnia edycja:
Markiz32 napisał:

czyli nie będzie się to nazywało tymczasowy dowód osobisty tylko dowód osobisty :)- ale dzieciak ma prawo go posiadać..:)
Oczywiście Markiz - ja tylko tak gwoli ścisłości ;)

No i dzięki, że dodałeś ust. 3.
W moim poście nie mogło go być - bo była to treść na dzień noweli z dnia 1 stycznia 2001 r.
Natomiast ust. 3 został dodany dopiero nowelą z dnia 1 maja 2004 roku.

Powrót