Patent międzynarodowy- naruszę?

• Autor wątku Autor wątku mozartt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mozartt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Otóż temat dotyczy części rowerowej, a konkretnie napinacza łańcucha. Pewna firma amerykańska (E13) opatentowała część, która spełniała pewną funkcję. Ja w moim projekcie użyłem podobnej części, ale jedyne co łączy moją część z tą amerykańskiej firmy to pełniona funkcja. Wszystkie wymiary, cały projekt przygotowałem w oparciu o własne spostrzeżenia. Prosiłbym o pomoc. Czy mogę z moim produktem wejść na rynek?:
(konkretnie w linkach poniżej chodzi o jedną część. U mnie biała przymocowana dwoma śrubami, z jednym otworem w prawej części. W moim projekcie jest wykonana z innych materiałów, oraz wszystkie wymiary są różne)
Z góry dziękuję za pomoc.

Mój projekt:
mozartt Photo at my desk;) in Lubliniec, Poland - Pinkbike.com
Projekt "konkurencji":
Santa cruz V10 Photo at my 2008 downhill race rig in Telford, United Kingdom - Pinkbike.com
chodzi o tą część, w całym projekcie:
geo Photo at none in Shanghai, China - Pinkbike.com

To bardzo dobre pytanie, ponieważ mam ten sam problem.
Pewna firma w Anglii zgłosiła do tamtejszego Urzędu Patentowego pewien produkt.

jest on tak banalny, że aż prosi się go przystosować na warunki Polskie, gdzie mógł by mieć wzięcie.
Pytanie, czy zmieniając kompletnie projekt od strony graficznej naruszę prawo patentowe ??
Jest to nalepka, spełniająca pewnaą funkcję.

Witam,

podstawowe pytanie jest czy część producenta amerykańskiego chroniona jest jako patent czy jako wzór użytkowy czy wzór przemysłowy? Następne jest takie, czy chroniona jest również na terenie Polski lub generalnie tam, gdzie chciałby Pan sprzedawać swój wyrób?

Proponuję odwiedzić stronę Urzędu Patentowego http://www.uprp.pl/ i popatrzeć w bazach danych odnośnie ochrony produktu Pana konkurencji oraz zaznajomić się z ustawą prawo własności przemysłowej w rozdziałach dotyczących patentów i wzorów użytkowych / przemysłowych.

Co to właściwie jest ta nalepka ?
Jesteś pewien ze tego w Polsce nie ma ?

Powrót