Patent na nazwę/logo firmy - czy mogę skorzystać ? dziwna zagwostka

• Autor wątku Autor wątku Pantemonum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pantemonum

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam.

Chcę założyć działalność gospodarczą w Polsce. Wymyśliłem nazwę ale z ciekawości wrzuciłem ją w przeglądarkę i okazało się że na rynku polskim pod tą nazwą jest jakaś karma dla zwierząt (nie marka ani firma), gdzieś indziej na rynku jakiś lek się tak nazywa (nie koncern) a jeszcze gdzieś na rynku węgierskim są to produkty budowlane ... i w dodatku to jest zastrzeżony znak towarowy, a ...i występują też jakieś remixy muzyczne pod tą nazwą oraz czapki na głowę z takim napisem. Dodam, że domena z końcówką .pl jest wolna.

I to nie jest Sony, Asus czy inne znane marki.

Więc nie rozumiem - skoro jest zastrzeżony to dlaczego tyle innych podmiotów go używa ?

Czy zakładając działalność Imię Nazwisko "nazwa" - naruszam jakieś prawa ?

Ostatnia edycja:
Zacznijmy od tego, że znaków towarowych nie patentuje się a uzyskuje prawa ochronne. Prawa te mają charakter terytorialny: kraj, Europa, świat., a zakres ochronny jest uzależniony od rodzaju zgłoszonego znaku i klasy zgłoszenia.

Pantemonum napisał:
... Czy zakładając działalność Imię Nazwisko "nazwa" - naruszam jakieś prawa ?
Może dojść do naruszenia prawa ochronnego, do czynu nieuczciwej konkurencji.

PS.
Rejestrując domenę możesz narazić się na roszczenia uprawnionego, a w przypadku domeny .pl masz obowiązek poddać się rozstrzygnięciu przed Sądem Polubownym ds. Domen Internetowych.

Powrót