Patent

• Autor wątku Autor wątku niewiempytam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niewiempytam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Mam pytanie, i prosze o wyjaśnienie moich wątpliwości. Czy moja odpowiedź do serwisu aukcyjnego na usunięcie mojego przedmiotu sprzedaży była słuszna? Wystawiłem perfumy firmy COTY o nazwie masumi z roku 2011 gdzie patent na ów produkt miała firma COTY. Niestety aukcja jest uporczywie zgłaszana przez Pana Andrzeja W, który przypisuje sobie prawa do nazwy masumi jako ,ze patent na słowo/ znak graficzny ma od poczatku 2024r. Czy rzeczywiście ma prawa domagać się usuwania przedmiotów sprzed obowiązywania prawa patentowego dla jego osoby i dotyczącego zupełnie innej firmy?

``Witam. Na jakiej podstawie prawnej usunięto moje ogłoszenie. Przypominam ,że ochrona patentowa oferowanego przeze mnie przedmiotu dotyczy przedmiotu z 2011 roku na którego patent miała do 2023 roku firma coty ! Obecnie patent wyłącznie na słowo masumi ma zupełnie inna firma, lecz dotyczy to zupełnie innych przedmiotów nie należących do formy coty masumi i nie dotczy przedmiotów wyprodukownych przed objęciem prawa patentowego przez pana Andrzeja W. Reasumując każdy produkt wyprodukowany przed 2023r należący do innego podmiotu gospodarczego , w tym przypadku COTY masumi nie ma prawa być usuwany przez Państwa serwis. Oferowane przeze mnie perfumy pochodzą z roku 2011 na mocy patentu firmy COTY

https://ewyszukiwarka.pue.uprp.gov.pl/search/pwp-details/Z.150604

rocznik 2011 perfum obejmuje patent firmy COTY.

Pan Andrzej W nabył prawa 03.01.2024 wyłącznie do znaku towarowego MASUMI jako znak graficzny w określonej formie. Dotyczy to towarów wyprodukowanych od chwili uzyskania patentu na znak graficzny. Nie wspomne ,ze znak graficzny ów rożni się także od znaku graficznego perfum masumi COTY jaki sprzedaję.

https://ewyszukiwarka.pue.uprp.gov.pl/search/pwp-details/Z.560093

Reasumując: nie mają Państwo podstaw prawnych do jakichkolwiek działań wobec przedmiotów wyprodukowanych sprzed obowiązywania patentu Pana Andrzeja W tj: 03.01.2024.

Dzień dobry,
czy sprzedawał Pan pojedynczy flakon perfum w ramach "wietrzenia szafy", czy była to sprzedaż raczej hurtowych ilości?

mam 8 szt po śmierci babci i są co rusz usuwane

Możliwe,że dana osoba nie przypisuje sobie prawa do patentu tylko jest jakos powiązana z dana firmą i może to wpływa na usuwanie ogłoszenia lub ten człowiek jaki Cię zgłasza posiada taką wiedzę prawną, że musisz liczyć się z tym,że będzie roszczył swoje prawa. Spróbuj może zmienić portal lub podaruj je komuś jako prezent.

Powrót