"Patyk" na drodze a uszkodzona szyba.

• Autor wątku Autor wątku Dawid1337x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawid1337x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jako, iż jest to mój pierwszy post na tym forum zacznę od tego, że się przywitam. Mówię wszystkim i każdemu z osobna cześć :) Potrzebuję od was pomocy.
05.04 w godzinach porannych wracałem do domu drogą powiatową. Podczas wymijania z innym samochodem spod kół Audi (czyli samochodu jadącego z naprzeciwka) w moją szybę strzelił kawałek suchej gałęzi. Moja prędkość to było coś około 85km/h, podejrzewam że samochodu jadącego z naprzeciwka również. Posiadam nagranie z wideorejestratora, niestety navitel r600 nie sprawdził się w tej sytuacji (winowajcę-patyk widać na stopklatce, niestety w opłakanej jakości). Zawróciłem za kierowcą i spisałem jego dane. Kategorycznie nie zgodził się na naprawę szkody z jego oc, powiedział, iż może być jako świadek. Napisałem pismo o odszkodowanie i zawiozłem do zarządu dróg wojewódzkich. Oburzona pani nawet nie chciała przyjąć tego pisma, twierdząc, iż jest to zdarzenie losowe i nie mają wpływu na takie rzeczy. Zgodziłbym się w sytuacji gdyby był to naprawdę jeden kawałek drzewa na odległości xxx kilometrów. Pobocza są pełne takich niespodzianek, patyki, kamienie, ogólny rozgardiasz tam jest. Mógłbym prosić o jakąś merytoryczną pomoc? Jakieś konkretne argumenty podczas sporu o szybę wartą prawie 1600zł?
Bardzo proszę o pomoc :serce:
28232148506935942767.jpg

f4a021e1535ecad4

Pozdrawiam!

Proszę o usunięcie, przepraszam za temat w złym dziale. Niestety chyba nie mogę sam usunąć :(

Temat przepadł w gąszczu innych :(

Pani w urzędzie miała rację, że nie przyjęła twojego pisma. Jest to zdarzenie losowe. Po drugie zajrzyj w zakres swojego ubezpieczenia. Jeśli nie do końca go rozumiesz, skontaktuj się ze swoim agentem, który wystawiał polisę.
Jeśli ochrona obejmuje szybę czołową, możesz spróbować zgłosić szkodę. Rozpatrza albo nie. Zależy od likwidatora.
Powodzenia

Zdarzeniem losowym w moim mniemaniu można określić jeżeli gałąź spadłaby bezpośrednio na moją szybę. W pobliżu drogi (pobocza, rowy) są spore ilości suchych gałęzi, które sobie tam leżą :) Pobocza należy również sprzątać. Mam rację?:ooo:

Nie będę tu polemizować na temat mniemania,jak i tego z jaką częstotliwością powinny być sprzątane drogi gminne i powiatowe.
Ten kawałek drzewa mógł spaść w różnym momencie...
Naprawdę,zapoznaj sie z zakresem i warunkami ogólnymi, a dopiero później bądź roszczeniowy.

Powrót