PayPal - jak się rozliczać?

• Autor wątku Autor wątku padnij
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

padnij

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
jestem tu nowa i kompletnie zielona w sprawach zarobków/umów itd.

Próbuję od niedawna zarabiać przez internet. Udało mi się zarobić parę groszy od osób zza granicy, zwykle podawałam swojego maila i oni sami wysyłali pieniądze. Kolejna osoba chciałaby zapłacić przez fakturę (invoice).

No i tu moje pytanie - czy jako osoba nie posiadająca żadnej firmy/działalności mogę wystawić fakturę? Jak się potem z tego rozliczyć w zeznaniu podatkowym?

Zaznaczę, że nigdy w życiu nie robiłam takiego zeznania, to są moje pierwsze zarobione pieniądze... Jak to zrobić jeśli kwota jest w USD?
Chciałabym żeby wszystko było zgodnie z prawem, ale po prostu nie mam pojęcia jak to wygląda. Nie chcę się wpakować w jakieś kłopoty podatkowe.

Bardzo proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Może być co najwyżej umowa kupna-sprzedazy.

Może sprecyzuj czego chce kupujący? Na paypal możesz wysłać żądanie zapłaty i może tego chce klient.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

To ma być zapłata za grafikę. Nigdy nie zawierałam żadnych umów z tymi osobami. Więc skoro nie mam umów, mogę robić zeznanie podatkowe?

Zapłacił w inny sposób, przez paypal.me ale i tak jestem ciekawa co to za sposób określony jako "invoice", pewnie tak jak mówisz, żądanie zapłaty.

Powrót