Pazerna siostra

• Autor wątku Autor wątku sikorskiego
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sikorskiego

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Moja bezdzietna, niezamężna siostra , która dostała mieszkanie po dziadkach od strony mamy chce położyć łapę na części spadku po ojcu z którego obiecywała ,że się zrzeknie, bo ma gdzie mieszkać.
Moje pytanie brzmi ,czy ja lub moja córka w razie śmierci siostry dziedziczymy jej majątek, co może siostra zrobić ze swoim majątkiem, czy w razie darowizny lub przepisania go na swojego partnera należy mi się zachowek po siostrze ,jaki jest podatek od darowizny? Ogólnie jakie ruchy może wykonać siostra lub ja .Wiedza potrzebna mi jest do przeprowadzenia rozmowy z nią .Dziękuję za zainteresowanie tematem.

sikorskiego napisał:
Moja bezdzietna, niezamężna siostra
[...]
czy ja lub moja córka w razie śmierci siostry dziedziczymy jej majątek
Tak, dziedziczysz, o ile siostra testamentem nie postanowi inaczej.
sikorskiego napisał:
co może siostra zrobić ze swoim majątkiem
Co tylko zechce. To co jest jej, to jest jej i ona decyduje.
sikorskiego napisał:
czy w razie darowizny lub przepisania go na swojego partnera należy mi się zachowek po siostrze
Nie, Tobie jako bratu zachowek się nie należy.
Do zachowku uprawnionymi są jedynie dzieci i małżonek spadkodawcy oraz jego rodzice. Nikt więcej.
sikorskiego napisał:
siostra [...] chce położyć łapę na części spadku po ojcu z którego obiecywała ,że się zrzeknie
Jeśli Wasz ojciec już zmarł i nie pozostawił testamentu, to siostra już odziedziczyła część majątku po nim. Może tą część przekazać darowizną lub przy dziale spadku bez spłaty/ze spłatą.

sikorskiego napisał:
siostra , która dostała mieszkanie po dziadkach od strony mamy
W jaki sposób dostała?
Zostało jej darowane przez dziadków? Jeśli tak, to kiedy i czy Wasza mama żyje?
Jakie są okoliczności wejścia w posiadanie przez siostrę tego mieszkania?

Obydwoje moi rodzice od niedawna nie żyją.Mieszkanie zostało przepisane przez dziadka na siostre,otwarcie testamentu było jakieś dziesięć lat temu .Zadałem te pytania ,ponieważ wychowywani byliśmy z ta świadomościa,ze od strony mamy jest dla siostry ,od strony taty dla mnie i boli mnie ta niesprawiedliwość w literze prawa.

Jeżeli rodzice nie pozostawili testamentów, to ustawowo odziedziczyliście po nich w częściach równych. Darowizna poczyniona przez dziadka nie ma wpływu na dziedziczenie po rodzicach.

Powrót