PCC a zakupy przez ALLEGRO

• Autor wątku Autor wątku Neriza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Neriza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam

Mam pytanie odnośnie zakupu/ zakupów przez Allegro.

Ostatnio przeczytałam, że przy zakupie powyżej 1000 zł trzeba zapłacić podatek od zakupu.

Czy chodzi o to, żeby jedna rzecz nie przekroczyła 1000 zł czy chodzi o sumę wszystkich rzeczy zakupionych w danym roku?

Ja dość dużo kupuję przez Allegro. Rzeczy tańsze i droższe (ale nie przekraczające kwoty 1000 zł).
Czy będę musiała zapłacić jakiś podatek?

Proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję

To chyba od sprzedaży, a dokładnie podatek od czynności cywilnoprawnych, oczywiście jeśli nie było to związane z działalnością gospodarczą. Przy umowie sprzedaży taki obowiązek spoczywa na kupującym. Przy rzeczach ruchomych 2%, kwota zwolniona od podatku to 1000zł.
Co ciekawe, nie zawsze przez organ podatkowy będzie brana kwota nominalna, którą zapłaciliśmy tylko: "Wartość rynkową przedmiotu czynności cywilnoprawnych określa się na podstawie przeciętnych cen stosowanych w obrocie rzeczami tego samego rodzaju i gatunku, z uwzględnieniem ich miejsca położenia, stanu i stopnia zużycia, oraz w obrocie prawami majątkowymi tego samego rodzaju, z dnia dokonania tej czynności, bez odliczania długów i ciężarów."

Powrót